[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/poljska-eu-protesti.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/100x73\/poljska-eu-protesti.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/poljska-eu-protesti.jpeg","size":"76.37","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Morawiecki pred debatom sa EU zakonodavcima o vladavini prava u Poljskoj

Poljski premijer Mateusz Morawiecki mogao bi se u utorak u Strasbourgu naći pred žestokim pristiskom u debati o vladavini prava od nekih članova Evropskog parlamenta kojoj će prisustvovati i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, javlja DPA. 

Vlada Morawieckog godinama je restrukturirala pravosuđe u Poljskoj na način koji ugrožava nezavisnost sudstva, smatraju izvršne vlasti EU, a i mnogi zakonodavci u Uniji. 

Evropska komisija je pokrenula niz pravnih postupaka, a Evropski sud pravde, najveće tijelo Unije u oblasti prava EU, utvrdi je da je nekoliko reformskih zakona u direktnoj koliziji s legislativom Evropske unije. 

Tinjajuće tenzije dovedene su do ključanja presudom Ustavnog suda Poljske početkom oktobra da su neki dijelovi pravnog naslijeđa EU nekompatibilni sa njenim ustavom.

Von der Leyen je već jasno stavila do znanja da presudu smatra zabrinjavajućom i zaprijetila je sudskim postupkom. Općenito se smatra da je pravni okvir EU iznad zakona država članica.

U pismu objavljenom u ponedjeljak koji daje ton uoči rasprave u Strasbourgu, Morawiecki je upozorio da bi Evropska unija uskoro mogla prestati biti federacija slobodnih država.

- Umjesto toga, ona bi mogla postati centralistički organ kojim upravljaju institucije bez demokratske kontrole građana Evrope -  napisao je Morawiecki. 

Evropski parlament u četvrtak će glasati o rezoluciji o tom pitanju.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!