[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/11\/adrijan.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/11\/100x73\/adrijan.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/11\/adrijan.jpg","size":"60.30","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Morao prvo pročitati dokument od 68 strana: U Srbiji vakcinisan prvi maloljetnik

Preporuka da se ubuduće Pfizer vakcinom vakcinišu i djeca od 16 i 17 godina naišla je dobar odjek u javnosti, a jedan od prvih koji se odlučio na ovaj korak je i tinejdžer iz Pančeva Adrijan Cera (16), piše Blic.

Kako je za “Blic” ispričala Adrijanova majka, Tijana Barašević, niko u porodici nije imao dileme hoće li se ili neće vakcinisati. Oni su svi ubjeđeni da bez vakcine čitava situacija sa koronom neće stati.

- Moja majka je anesteziolog u penziji tako da smo upućeni u problematiku. Znali smo da je jedino rješenje vakcina. Cijela porodica se vakcinisala, uključujući i moju stariju kćerku koja sada ima 27 godina - priča Baraševićeva.

Tijana kaže da je ona imala koronu i da je još tada odlučila da se vakciniše:

- U novembru sam imala teži oblik korone i bila sam u bolnici. Odlučila sam da se vakcinišem čim se oporavim i budem mogla da dođem do vakcine. Što se mene tiče, mogli su da me zovu i na eksperimentalnu vakcinu - ne bih je odbila.

A na pitanje šta je presudilo da odvede sina na vakcinaciju, Tijana podvlači da je njen sin sam želio da se vakciniše.

- Adrijan je to sam želio. On je odgovoran. Poštuje pravila, nosi masku i ne ide po žurkama. Ipak, željan je normalnog života. On pola svog odjeljenja nije upoznao pošto idu po sistemu pola - pola. Izrazio je zato želju da se vakciniše čim to bude mogao.

I prvu priliku su iskoristili.

- Adrijan je 4. marta napunio 16 godina tako da smo odlučili da iskoristimo priliku. Prijavili smo se preko e-Uprave i 28. aprila smo otišli u Dispanzer za djecu školskog uzrasta u Pančevu.

Međutim, tu započinju nevolje.

- Odvela sam ga tamo, naoružana sa svim potrebnim dokumentima. Znala sam da to neće proći glatko - kaže.

Po njenim riječima, pedijatar kod god su otišli je bio zatečen onim što je čuo.

- Rekao je da on prvi put čuje za tako nešto. Pročitala sam im zaključak. On me je poslao do doktorke u ordinaciji pored. Otišli smo do nje - nastavlja.

Tijana kaže da se ispostavilo da su uputstvo dobili, ali da je pedijatar svejedno tražio da pročita čitav dokument, koji ima 68 strana.

Adrijan je primio Pfizerovu vakcinu i po riječima njegove majke, nikakvih nuspojava poslije vakcinacije, a i kasnije, nije bilo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!