[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/l-ab4ab4a48eb5b8710c539a9d3acde662.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/100x73\/l-ab4ab4a48eb5b8710c539a9d3acde662.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/l-ab4ab4a48eb5b8710c539a9d3acde662.jpg","size":"110.30","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Ministarska koordinacija u oblasti socijalne zaštite FBiH posvećena usklađivanju zakonske regulative

U Tuzli je danas održana treća Ministarska koordinacija u oblasti socijalne zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine, a predstavnici 10 resornih ministarstava FBiH su razgovarali o usklađivanju zakonske regulative koja se tiče najugroženijih kategorija društva.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je kazao da je na dnevnom redu obrazac koji trebaju kantoni i niži nivoi vlasti da popune a tiče se pružatelja usluga socijalne zaštite na nivou FBiH.

- Tu su i neke stvari koje su gorući problemi kada je FBiH u pitanju, a samim tim i kantoni. Smještaj osoba sa lakim mentalnim poremećajima i generalno poremećajima. Trenutno nemamo to rješenje ni na nivou FBiHje ni kantona. Pokušat ćemo naći najbolje rješenje. Ili da osnujemo neke nove ustanove ili prenamijenimo neke postojeće. Također ćemo razgovarati o strategiji demografskog razvoja i oporavka FBiH - rekao je Delić.

Pojasnivši da je riječ o tijelu koje je prošle godine osnovala Vlada FBiH, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Fadil Alić je kazao da je to prilika da razmatraju sve zakonske i podzakonske akte koje treba donositi ili  mijenjati za cjelokupno područje FBIH kako bi djelovali zajednički, otklonili eventualne nedostatke i unaprijedili sektor socijalne zaštite i rada na području FBiH.

Uz pohvalu što su neki od kantona po prvi put dobili priliku da aktivno sudjeluju u donošenju zakona koji su u nadležnosti Federalnog ministarstva, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Zapadnohercegovačkog kantona Tomislav Pejić je kazao da su problemi u svim kantonima slični jer je cilj svih zakona podići razinu socijalne zaštite.

Kao uvod u današnje aktivnosti resorni ministri Delić i Alić posjetili su Udruženje „Koraci nade“ gdje su se upoznali sa radom te razmotrili mogućnosti podrške efikasnijem djelovanju ove nevladine organizacije, saopćeno je iz Vlade TK.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!