[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/l-845b189cf7b1d4f9cb1ed4571a435cd1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/100x73\/l-845b189cf7b1d4f9cb1ed4571a435cd1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/l-845b189cf7b1d4f9cb1ed4571a435cd1.jpg","size":"99.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Opća bolnica - U petak svečano otvorenje operacione sale za abdominalnu hirurgiju i ginekologiju

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo u petak, 10. maja svečano će biti otvorena najsavremenije integrirane operacione sale za abdominalnu hirurgiju i ginekologiju.

Tim povodom, uposlenicima, gostima i medijima će se obratiti direktor bolnice Ismet Gavrankapetanović, a prisutni će moći pogledati krataki film o bolnici i prednostima rada u integriranim operacionim salama. Nakon toga slijedi otvaranje i obilazak operacionih sala, saopćeno je iz Opće bolnice.

Inače, ove operacijske sale imaju brojne prednosti, a jedne od najvećih vrijednosti jesu mogućnost simultanog prijenosa slike i tona, te komunikacija sa kolegama iz cijelog svijeta tokom same operacije. Također, mogućnosti praćenja operacije putem video linka će značajno unaprijediti edukaciju mladih hirurga.

Inače, 10. maj se obilježava kao Dan bolnice koja u kontinuitetu radi već 158 godina i najstarija je zdravstvena ustanova u BiH. Taj dan za uposlenike će biti upriličena akcija dobrovoljnog darivanja krvi, kao i dodatni besplatni pregledi pacijenata.

Pregledi će se raditi na Kabinetu za internističke bolesti na II spratu Upravne zgrade, od 10. do 14. sati, a svi zainteresirani će moći izmjeriti krvni pritisak, te dobiti korisne savjete o  nefarmakološkim mjerama koje mogu dovesti do poboljšanja kontrole krvnog pritiska, preporuke o načinu života s dijagnozom srčane slabosti nakon preležanog infarkta miokarda, kao i savjete o važnosti prestanka konzumiranja cigareta.

Planirano je i polaganje cvijeća na spomen česmu u krugu bolnice „Prim. dr. Abdulahu Nakašu“.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!