[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/10\/neskodljivo-uklanjanje-zivotinja.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/10\/100x73\/neskodljivo-uklanjanje-zivotinja.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/10\/neskodljivo-uklanjanje-zivotinja.png","size":"279.57","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Start Video

Ministar Savo Minić, u vidno pripitom stanju, o zaštiti životinja u RS: NE ŽELIMO DA IH UBIJAMO,VEĆ NEŠKODLJIVO UKLANJAMO!

Nakon što je Fondacija Dogs Trust uputila poziv nadležnim u Republici Srpskoj da hitno reaguju zbog javne izjave o monstruoznom i protuzakonitom uništavanju napuštenih pasa i poziva ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, dr. Save Minića, na korištenje brutalnih, neetičnih metoda “uklanjanja”  pasa koji žive napušteni i koji su se razmnožili upravo zbog neodgovornosti ljudi, stigla je nova reakcija ministra.

Ovoga puta, snimljen je sa zastupnikom SNSD-a  u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Srđanom Mazalicom, gdje nanovo govori o "neškodljivom uklanjanju" životinja. 

"Neškodljivo uklanjanje", govore uglas Minić i Mazalica, vidno raspoloženi, najavljujući temu video uratka koji je objavio Mazalica. 

"Uopšte nije ništa loše, izvučeno je iz konteksta. Mi se borimo i štitimo životinje, dajemo novac za azil, imamo puške za uspavljivanje i ne želimo da ih ubijamo, mi želimo da ih neškodljivo uklanjamo.", poručuje ministar. 

POGLEDAJTE VIDEO:

neskodljivo-uklanjanje-zivotinja.png

Podsjećamo, Fondacija Dogs Trust BiH  je prije dva dana uputila saopštenje putem kojeg je pozivala najviše nivoe Skupštine i sve nadležne institucije Republike Srpske da se hitno oglase i adresiraju ovo pitanje.

"Korištenje javnog prostora na Skupštini kao zakonodavnog tijela koje ima zadatak upravo da obezbijedi dosljedno provođenje zakona ovog entiteta i BiH, je neprihvatljivo i predstavlja osnovu za ozbiljno upozorenje, pa i sankcije.  

Iako postoje lovci koji su zbog neregistrovanog i neplanskog uzgoja zapravo uzročnici problema, jer nerijetko upravo oni napuštaju neželjena legla i pse koji ne zadovoljavaju njihove “kriterije”, sigurni smo da Ministar Minić ovakvim stavom ne predstavlja onu lovačku populaciju koja se vodi etičkim principima i poštovanjem zakona, a koje takođe pozivamo da se oglase.

Monstruozan način “uklanjanja” koje ovaj ministar naziva “neškodljivim” i predlaže koristeći status koji mu je pripao odabirom građana, i to na očigled javnosti uključujući mlade i djecu, nisu samo protuzakonite i regresivne, već i potpuno neefikasne i predstavljaju ozbiljnu prijetnju civilizovanom društvu, kao i bezbjednosni rizik za same ljude", stoji u njihovom saopštenju. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!