[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/10\/24\/konakovic-kranj-brdo_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/10\/24\/100x73\/konakovic-kranj-brdo_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/10\/24\/konakovic-kranj-brdo_1.jpg","size":"161.22","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Start Video

Ministar Konaković na Brdu kod Kranja: Imamo svoje sigurnosne izazove i oni nisu ništa manji od ovih evropskih

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sudjeluje na današnjem ministarskom sastanku u okviru 12. Strateškog foruma EU za dunavsku regiju /EUSDR/ koji se održava na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Na ministarskom sastanku predviđeno je usvajanje zajedničke izjave o provedbi Strategije, a Konaković će sudjelovati i na panelu o ulozi makroregionalne suradnje u okviru novog poticaja procesu proširenja EU.

Na pitanje novinara o sigurnosnoj situaciji vezano za izbjeglice i šengen, pregovorima sa Frontexom, te o jučerašnjem pisanju medija iz Italije o prijetnji ekstremističkih skupina koje dolaze sa Balkana i BiH, ministar Konaković je kazao da bi do kraja godine trebalo biti završeno sve u smislu potpisivanja sporazuma sa Frontexom. Kada  je riječ o pisanju medija Konaković odgovara da se " prečesto ljudi igraju vatrom govoreći neutemeljno o radikalizmu i islamizmu unutar BiH , čemu se oštro suprotstavljam. Imamo svoje sigurnosne izazove i oni nisu ništa manji od ovih evropskih. Naslušali smo se neopravdanih kritika na račun BiH kada je u pitanju radikalizam ili islamizam," kazao je Konaković.

Pogledajte ministrove odgovore u cjelosti:

Inače, u okviru 12. EU strateškog foruma teme su o proširenje EU, podrška Programa Dunavske regije zemljama pristupnicama, oporavak Ukrajine, energetski i prometni izazovi regije te uključivanje mladih u EUSDR i razgovarat će se o zanimanjima koja će biti potrebna u budućnosti, priopćilo je ranije Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Strategija EU za dunavsku regiju je makroregionalna i sastoji se od 14 zemalja – Austrije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Moldavije, Crne Gore, Srbije i Ukrajine.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!