[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/27\/l-cc8bc8a37fb41f2d85c5525662f65a00.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/27\/100x73\/l-cc8bc8a37fb41f2d85c5525662f65a00.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/27\/l-cc8bc8a37fb41f2d85c5525662f65a00.jpg","size":"47.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Milanović: Pelješki most podignut je u interesu Hrvatske, nikome u inat

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u utorak je na otvorenju Pelješkog mosta rekao kako je most podignut u interesu Hrvatske i njenih ljudi, ali nikome u inat te je u govoru poslao poruke zajedništva.

 

"Pelješki most podignut je u interesu Hrvatske i njenih ljudi, ali nikome i nikad u inat, nikome na štetu, naročito ne u inat ili na štetu Bosne i Hercegovine", rekao je Milanović, a prenijela Hina.

Dodao je kako bismo tako razmišljali i da BiH i nije domovina i hrvatskog naroda, domovina naše braće i sestara bez čijeg ratnog doprinosa također ne bismo bili na ovome mjestu. 

"Ovaj je most na dobrobit svih ljudi, neovisno o naciji, vjeri, državljanstvu, socijalnom statusu, porijeklu, uvjerenjima. Most građen sa suprotnim motivima popustio bi kad-tad pod teretom vlastite besmislenosti", ocijenio je.

Hrvatski Premijer Andrej Plenković je  poručio kako je to povijesni dan za Hrvatsku te uputio zahvalu svima izvođačima i vladama koje su radile na realizaciji projekta za koji je rekao da je projekt ponosa kojim je spojen jug Hrvatske s ostatkom zemlje.

"Ovo je povijesni dan za Hrvatsku. Obuzimaju me osjećaji radosti, ponosa i zahvalnosti. Radosti što smo ostvarili projekt koje uistinu državni, strateški, svehrvatski i nadasve nadstranački. Ovo je projekt generacije, projekt ponosa. Ponosa zbog toga što smo dio generacije koja je ostvarila ovako veliki čin spajanja hrvatskog teritorija, spajanja juga Hrvatske, južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje", poručio je.

Istaknuo je i da je ovaj projekt Hrvatsku na fascinantan način povezao s Kinom, referirajući se na govor kineskog premijera Li Keqianga koji se na svečanosti obratio putem video linka, a u kontekstu činjenice da je most gradila kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Spomenuo se i drugih izvođača na projektu (Strabag, Avax) i brojnih podizvođača te im zahvalio kao i Hrvatskim cestama te potpredsjedniku Vlade i resornom ministru Olegu Butkoviću, "kao i svima koji su i najmanji doprinos dali da se ovaj projekt realizira".

"Pelješki most je most promicanja prijateljstva Kine i Hrvatske, ali i odraz suradnje Kine i Europske unije za što će se Peking nastaviti zalagati", istaknuo je kineski premijer Li Keqiang na otvorenju Pelješkog mosta. 

"Pelješki most odražava prijateljske odnose Kine i Hrvatske. Most je spojio sjever i jug Hrvatske. Ne samo što je znatno skratio vrijeme putovanja, ostvario dugogodišnji san lokalnih stanovnika, znatno olakšao tokove ljudi i roba i što će snažno poticati hrvatski gospodarski i socijalni razvoj i povećanje životnog standarda građana, nego će učvrstiti i prijateljstvo naroda Kine i Hrvatske", rekao je Li u video poruci.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!