[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/25\/l-cc8bc8a37fb41f2d85c5525662f65a00-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/25\/100x73\/l-cc8bc8a37fb41f2d85c5525662f65a00-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/25\/l-cc8bc8a37fb41f2d85c5525662f65a00-1.jpg","size":"48.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Milanović: Plenković i ja udruženim snagama možemo uklonit mjere štetne za Hrvate u BiH 

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je u ponedjeljak da posjet hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini "ne znači ništa" i da je to njegov PR potez, ali da još uvijek mogu zajedno izvršiti pritisak da se ukinu mjere štetne za Hrvate u BiH. 

"Posjet Plenkovića BiH 'ne znači ništa'", rekao je Milanović novinarima nakon otvorenja ljetne škole na Pravnom fakultetu u Rijeci.

"Nažalost, kod njega je sve u funkciji PR-a i dojma, ali apsolutno sve. Naravno da nitko od nas nije potpuno imun na to kad su u pitanju naše političke karijere, životi. Trudiš se ostaviti neki dojam, manje ili više", rekao je Milanović.

Plenković je u ponedjeljak otputovao u posjet BiH u jeku povećanih napetosti zbog najave nametanja izmjena izbornog zakona.

"Logično mi je da hrvatski premijer ide tamo, ali sada nakon što je visoki predstavnik, na što mjesecima pozivam, najavio nekakve promjene. Dakle ipak se može. Mjesecima se šuti i odmahuje rukom", dodao je.

Milanović je poručio da Christian Schmidt nema mandat visokog predstavnika u BiH i po tom pitanju kaže da se slaže sa Srbijom i članom predsjedništva BiH Miloradom Dodikom jer Schmidta nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a. 

"Sustav tako funkcionira. Od prvog dana Hrvatska je jamac Daytona, bitno je da se držimo pravila jer kad ih kršimo, to se slama na kičmi Hrvata", upozorio je hrvatski predsjednik.  

Ponovno je prozvao Hrvatski sabor da "ne radi ništa" i osudio vlasti u Hrvatskoj jer nisu reagirale na rezoluciju njemačkog parlamenta o BiH. 

Predsjednik je reagirao na izjavu premijera da je on "štetočina".

"Ja za sada nisam uspio napraviti štetu. Nje nema. Ja sanjam da napravim dobro. Plenković nije zločinac, samo zločinitelj. U ovom ponašanju, u ovoj ignoranciji bezobraznoj ima elemenata zla. Zato što nam, i meni i njemu, na raspolaganju stoje moćniji instrumenti jedne zrele i samostalne države koja samo želi red, a ne da nam taj red prave nezreli bošnjački lobisti koji su se rodili u Njemačkoj pa su sad njemački lobisti u Bundestagu", rekao je Milanović. 

Dodao je da Plenković i on još uvijek mogu udružiti snage i izvršiti pritisak da se uklone mjere štetne za Hrvate u BiH. 

Sankcije Rusiji "amaterske, neučinkovite"

Europska komisija predložila je prošli tjedan da 27 članica EU-a smanji potrošnju plina za 15 posto od kolovoza do ožujka pošto se Europa priprema za mogući potpuni prekid isporuke tog energenta iz Rusije.

Plan EU-a naišao je na otpor niza vlada - neke su bile oštro protiv obvezujućih rezova, a druge nisu voljne dopustiti Bruxellesu da kontrolira njihovu potrošnju energije.

Milanović smatra da je do takvog prijedloga došlo zbog "loših odluka" EU-a u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu. 

"Govorio sam od početka da su sankcije, posebno ovakve amaterske - neučinkovite (...) Rusiju je nekako trebalo kazniti, ali ovo... Mislim da bi studenti završnih godina prava, u principu ipak mladi i neiskusni ljudi, pametnije smislili", smatra hrvatski predsjednik. 

Vučić treba doprinijeti korektnom odnosu Hrvatske i Srbije 

Hrvatska je zabranila privatan posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Jasenovcu, a Milanović je novinarima komentirao da je Vučić samo trebao službeno najaviti dolazak u Jasenovac. 

"Čak je i Grle (hrvatski ministar vanjskih poslova) u stanju neki put napisati prosvjednu notu koja je suvisla, koja ima glavu i rep", rekao je predsjednik, dodavši da se ne može povezati saga s Jasenovcem i padom aviona s vojnim materijalom u Grčkoj iz pravca Srbije. 

Milanović je pozvao Vučića da doprinese korektnom odnosu Hrvatske i Srbije. 

"Kad Vučić kao predsjednik Srbije i dođe, ja bih volio da on; jer ja vidim da u zadnje vrijeme on balansira svoje izjave pa i u vezi tog mita da je u Jasenovcu stradalo 700.000 ljudi. Molim vas, pa nije, ni blizu. Što 90.000 ljudi nije dosta? (...) Ako želiš korektan susjedski odnos pa doprinesi tome", istaknuo je. 

"Od tebe se kao od predsjednika Srbije u Hrvatskoj, ako to mogu i imam pravo reći, očekuje da daš doprinos tome. Što se tiče odlaska u Jasenovac (...) na kraju ću ga ja tamo odvesti, za ruku ako ne bude išlo drukčije", nastavio je Milanović. 

"I još govori da je hrvatska vlast ustaška. Pa baš nije. Ustaša ima jako malo u Hrvatskoj, četnika u Srbiji koliko hoćeš", dodao je hrvatski predsjednik i pozvao Vučića da "ne radi probleme gdje ih ne bi trebalo biti", prenosi Hina.  

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!