[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/perseid-meteor-19917937583.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/100x73\/perseid-meteor-19917937583.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/perseid-meteor-19917937583.jpg","size":"48.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Meteori su možda donosili vodu na Zemlju i u novijoj historiji

Mnogi naučnici smatraju da su meteori još davno donijeli vodu na Zemlju. No ranije analize meteora, onih koji su pali na Zemlju, sugerirale su da su hemijske rekacije u njima koje uključuju tekuću vodu prekinute milijardama godine prije. Stoga se postavlja pitanje da li je to svemirsko kamenje izgubilo vodu još u dalekoj prošlosti? 

Simon TUrner, sa Univerziteta Macquarie u Sydneyju zajedno sa kolegama je analizirao meteore koji su pali na Zemlju u posljednjih sto godina. Oni su bili sastavi dio asteroida koji su se formirali prije nekih 4,5 milijarde godina. 

Kada se led na meteoru otopi, voda i elemetni topivi u vodi se kreću sa jedne na drugu stranu kamena, pojašnjava Turner. Upravo zbog toga, što je uran topiv u vodi, a torij ne, naučnici su mogli tražiti dokaze o tragovima vode prema distribuciji urana i torija u meteorima. 

- Uran i torij imaju vrlo kratak period raspadanja, stoga se mogu vidjeti događaji koji su se dogodili unutar posljednjih milijun godina -  kazao Turner.

Sara Russel iz londonskog Muzeja prirodne historije je kazala - Naučili smo razmišljati o meteoritima iz asteroida kao objektima koji su nepromijenjeni još od ranog Sunčeva sustava,-

 

- Meteoriti su možda i u novijoj povijesti nastavili opskrbljivati Zemlju vodom i organskim komponentama. Ta bi se ideja mogla testirati uzimanjem uzoraka izravno iz asteroida - zaključila je Russell, navodi se u New Scientistu. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!