[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/08\/l-0f0b4ce4db82885d8268bd7270fc8188.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/08\/100x73\/l-0f0b4ce4db82885d8268bd7270fc8188.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/08\/l-0f0b4ce4db82885d8268bd7270fc8188.jpg","size":"76.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Međunarodni umjetnici predstavili slike o otporu u galeriji Novi Hram

Na međunarodnom festivalu Sarajevska zima je u galeriji Novi Hram predstavljena izložba "Otpor“ u okviru koje je prikazano 59 djela umjetnika iz internacionalne zajednice Artnauts.

Riječ o slikama različitih tehnika i fotografijama koji govore o otporu kao mehanizmu preživljavanja u svemu s čime se suočavamo, a što nam ne dopušta da se ostvarimo kao država ili kao ljudska bića.

- Od davnina sva su živa bića morala biti otporna da bi preživjela. Ljudska bića, životinje, biljke i sama planeta morali su biti otporni. To je instinkt za preživljavanje. Većina nas je ranjiva na ovaj ili onaj način. Otpornost nam pomaže da "nastavimo dalje", bilo kao pojedinac, porodica, zajednica, nacija ili svijet. To su umjetnici shvatili i prikazali kroz svoja djela na izložbi koja nosi naziv 'Resilience' (otpor) - izjavio je za Fenu profesor historije umjetnosti na Univerzitetu Colorado (SAD) George Rivera.

Prisutnima u galeriji Novi Hram svoj rad predstavila je bh. umjetnica sa Odsjeka multimedije na Internacionalnom fakultetu Burch Jasmina Pinjić, koja je inače članica zajednice Artnauts.

Profesor Rivera je njeno stvaralaštvo uvidio prije godinu dana u Sarajevu, te je pozvao da ove godine bude dio izložbe "Otpor“ na kojoj je prikazala rad "Baton“.

- To je fotografija na kojoj je prva bosanska tvrđava Vranduk kao simbol otpora. Moj rad ima važnost u tome jel Vranduk stoji i dalje otporan na sve udare, što smo vidjeli tokom agresije na BiH. Tvrđava je zadnjih godina restaurirana i pretvorena u muzej. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine – istakla je Feni Pinjić.   

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!