[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/06\/mars.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/06\/100x73\/mars.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/06\/mars.png","size":"648.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Mars se tresao: NASA-in InSight zabilježio nova podrhtavanja tla na Marsu

Zemljina seizmička aktivnost poznata je svim građanima BiH i regiona, a u posljednjih nekoliko dana imali smo vidjeti na djelu moć podrhtavanja tla koje se dogodilo prošle godine u Hrvatskoj. 

Kada je NASA-ina sonda InSight sletila na Mars, ponijela je sa sobom i instrumente koji su trebali registrovati bilo kakvu seizmičku aktivnost kako bi naučnici mogli bolje istražiti šta se tačno događa u unutrašnjosti planete. 

NASA-i je i to pošlo za rukom, jer su u zadnje dvije godine, zabilježili više od 500 "marostresa" od kojij je tek nekoliko bilo značanije magnitude. Nekoliko sedmica po dolasku na mars, sonda je zabilježila dva snažnija "marsotresa", a sada je to ponovio gotovo na istom mjestu. Prema informacijama koje je NASA objavila, radi se o marsotresima magnitude 3,3 i 3,1. 

Činjenica da su jaži potresi tla na Marsu zabilježeni na istom mjestu, na području koje se naziva Carberus Fossae, za naučnike je potvrda kako je upravo to središte seizmičke aktivnosti na planeti. 

- Tokom misije, vidjeli smo dvije vrste marsotresa: jedna koja više sliči onima na Mjesecu i druga koja više sliči onima na Zemlji. Zanimljivo, četiri veća potresa podsjećaju na one zemaljske -  istaknuo je Taichi Kawamura sa francuskog Institut de Physique du Globe.

Ono što su naučnici primijetili jeste činjenica da su se posljednja dva potresa dogodila gotovo punu marsovsku godinu nakon prvih, odnosno dvije zemaljske. Sa jedne strane, možda se zaista radi  o pravilnoj seizmičkoj aktivnosti, no naučnici smatraju da je tajna u vremenskim uslovima na Marsu. 

Na InSightu je sa Zemlje poslan poseban senzor koji je trebao pratiti marsotrese, od milja nazvan "krtica". Ideja je bila da se on ukopa u površinu Marsa, i tako lakše bilježi podrhtavanje tla. Nakon nekoliko beuspješnih pokušaja ukopavanja, u NASA-i su odustali od njega.

Takav način podrhtavanja tla bilježe uređaji na samom InSightu, Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS), ali oni nisu toliko precizni kao što su bili oni u "krtici". 

Tokom zime, snažni vjetrovi nisu poremetli senzore, i oni nisu zabilježili niti jedan potres. No, tokom ljeta, vjetrovi se dovoljno smire kako bi InSight zabilježio vibracije tla. 

- Predivno je ponovno promatrati marsotrese nakon dugog perioda bilježenje samo buke vjetra -  istaknuo je sezimolog sa ETH Zurich John Clinton.

Pogledajte u videprilogu 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!