[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/09\/xww_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/09\/100x73\/xww_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/09\/xww_1.jpg","size":"74.46","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Marakana nije Peleova: Navijači spriječili promjenu naziva kultnog stadiona

Savezni guverner države Rio de Žaneiro poništio je inicijativu za preimenovanje stadiona Marakana, koji se službeno zove Mario Filjo, zbig pritiska javnosti.

Kultni stadion trebalo je da dobije ime po najvećem brazilskom fudbaleru Peleu, koji, međutim, nikad nije živio u tom gradu. 

Guverner Klaudio Kastro uložio je veto na promjenu imena nakon salve kritika tamošnje javnosti.

Zastupnici savezne države prošlog mjeseca su predložili da se stadion nazove "Kralj Pele", po Edsonu Arantesu do Nasimentu (80) ističući kako je to dostojno priznanje čovjeku koji je zadužio brazilski fudbal i služio državi nakon igračke karijere.

Ipak, planovi o preimenovanju pali su u vodu jer su se tome oštro usprotivili navijači. Naime, Pele nikad nije živio u toj saveznoj državi, ni gradu Riju, nego u 400 kilometara udaljenom Soo Paulu, a rođen je u Minas Žeraisu.

Stadion se službeno zove Mario Filjo po novinaru koji je 40-ih godina prošlog vijeka lobirao za njegovu izgradnju, a poznat je kao Marakana po kvartu u kojem se nalazi.

"Ta je ideja apsurdna", rekao je Žerson, bivši Peleov suigrač i unuk Marija Filja, koji je s Brazilom bio svjetski prvak 1970.

izvor.vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!