[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/18\/lamborghini.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/18\/100x73\/lamborghini.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/18\/lamborghini.jpg","size":"102.35","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Maksimalna brzina i enormno ubrzanje postaju nevažna statistika

Lamborghinijev direktor za područje Azije i Pacifika, Francesco Scardaoni kaže da značajke automobila kao što je ubrzanje od 0 do 100 više nisu bitne na način na koji su to one nekada bile. 

- Ako se vratimo deset godina unazad, tad bismo vjerojatno pod karakteristikama po kojim mjerimo automobil rekli da su to maksimalna brzina, ubrzanje te upravljanje. Nakon toga maksimalna brzina postala je sekundarna stvar, a najvažnije su bile ubrzanje i upravljanje. Sad, u osnovi, ubrzanje više nije bitno zato što je hibridnim i električnim vozilima posve lagano postići zapanjujuće rezultate u ubrzanju,-  pojašnjava Scardaoni.

Drugi pripadnici VW Grupe možda se neće složiti sa ovom konstatacijom, jer Audi i Porsche i dalje traže što veće ubrzaje kod svojih električnih automobila. Ali ipak, Scardoni kaže da je za Lamborghini iskustvo vožnje sad ključnije od običnog statističkog podatka sa trkaće piste. 

- Ono što sad doista čini razliku jest vozivost automobila, njegovo upravljanje. Jer ako imate dobro ubrzanje ali je automobil teško usmjeriti, teško njime upravljati, onda ne možete imate onaj užitak vožnje vrlo velikom brzinom,- kaže Scardaoni.

Lamborghini je bio primoran ustupiti moć ubrzanja kod svog multimlijonskog hibrida Siana, tako što mu je ugradio superkondenzator koji može pogurati moćan motor V12, u obliku prikrivenih 40 konjskih snaga, kada je to zaista potrebno. 

Dakle, Lamborghini će odsad proizvoditi automobile koji neće biti sporiji ili ubrzavati slabije, već koji će imati superioran osjećaj upravljanja vozilom, jer to je sada njima najvažniji prioritet prilikom kreacije automobila. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!