[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/15\/l-7f25f4d7f5ca88ccf91daf6f18b53525.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/15\/100x73\/l-7f25f4d7f5ca88ccf91daf6f18b53525.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/15\/l-7f25f4d7f5ca88ccf91daf6f18b53525.jpg","size":"135.57","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Majski cvijet: Završite priču i konačno zabranite izgradnju mHE na Bunskim kanalima

Iako je nedavno usvojen zakon kojim je zabranjena izgradnja novih malih hidroelektrana (mHE) u Federaciji Bosne i Hercegovine, Bunski kanali i dalje su u opasnosti.

Na ovom lokalitetu planirana je izgradnja dvije male hidroelektrane, “Buna 1” i “Buna 2”, čemu se duže od sedam godina suprotstavljaju lokalno stanovništvo, udruženja građana i cjelokupna šira javnost i čini se da bi ova borba konačno mogla dobiti pozitivan epilog, priopćeno je iz Udruge “Majski cvijet”.

Realizacijom spomenutog projekta, za koji je ugovor o koncesiji potpisan 2015. godine, vode Neretve i njene pritoke Bune bile bi preusmjerene u velike betonske kanale, čime bi ovaj prirodni fenomen praktično prestao postojati.

Svjesni te opasnosti, građani, predvođeni Ekološkom udrugom Majski cvijet, pokrenuli su niz sudskih sporova i praktično svi su okončani u korist branitelja Bunskih kanala, tako da su u međuvremenu sve dozvole i suglasnosti za realizaciju ovog projekta poništene od sudova i institucija, odnosno odbijeni su zahtjevi za izdavanje istih u ponovljenim postupcima (prethodne vodne suglasnosti, okolišne dozvole i urbanističke suglasnosti).

Također, Gradsko vijeće Grada Mostara 28. 6. 2022. godine usvojilo je Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana općine Mostar, koje predviđaju i brisanje mHE „Buna 1“ i „Buna 2“ iz postojećeg prostornog plana.

Rok od tri mjeseca za provođenje te odluke istječe 28. rujna 2022. godine, stoga iz Udruge “Majski cvijet” pozivaju Gradsko vijeće Mostara da konačno izbriše mHE na Bunskim kanalima iz Prostornog plana.

Iz spomenute udruge također pozivaju predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega i resornog ministra Donku Jovića da raskinuo koncesijski ugovor s investitorom.

Uz brisanje mHE “Buna 1” i mHE “Buna 2” iz Prostornog plana Grada Mostara i raskid ugovora o koncesiji zaključenog s “Hercegovina građevinsko zanatstvo” d.o.o. Mostar Bunski kanali konačno bi bili spašeni.

Kada se to desi, fokusirat ćemo se na potvrdu zaštite ovog lokaliteta i aktivnosti koje će ga pozicionirati na mapu nezaobilaznih hercegovačkih turističkih destinacija. Bunske kanale u postojećem obliku želimo ostaviti generacijama koje dolaze i borba će biti nastavljena sve do konačne pobjede, bez obzira na cijenu, poručili su iz Udruge “Majski cvijet”.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!