[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/14\/macron-bruxelles-foto-nato.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/14\/100x73\/macron-bruxelles-foto-nato.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/14\/macron-bruxelles-foto-nato.jpg","size":"63.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Macron poručio Erdoganu: Francuska želi 'krenuti naprijed' u odnosima s Turskom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je u tweetu kako želi „krenuti naprijed“ u vezama s Turskom ka zahtjevnim odnosima  međusobnog uvažavanja nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Dvojica čelnika razgovarala su u ponedjeljak na marginama samita NATO-a u Bruxellesu. To je njihov prvi susret otkako je spor između dvije zemlje dostigao vrhunac u oktobru kada je Erdogan doveo u pitanje Macronovo mentalno zdravlje.

Macron je izjavio kako želi da sve NATO saveznice daju čvrsto obavezivanje na vrijednosti, principe i pravila  zapadnog vojnog saveza, saopćilo je francusko predsjedništvo.

Dvojica čelnika razgovarali su u pitanjima Libije i Sirije, navodi Jelisejska palata. Macron je posebno optužio Tursku da izbjegava svoje obaveze jačanjem vojnog prisustva u Libiji i dovođenjem džihadističkih boraca iz Sirije.

Macron je također istaknuo da francuski sekularizam poštuje sve religije, među kojima i islam. Francusko predsjedništvo saopćilo je da je „pojašnjenje“ potrebno u odgovoru na Erdoganove oštre kritike Macronovog stava prema islamu i muslimanima, kao i prijedlogu zakona francuske vlade o borbi protiv islamističkih radikala, prenosi AP.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!