[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/24\/jean-yves-le-drian-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/24\/100x73\/jean-yves-le-drian-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/24\/jean-yves-le-drian-xinhua.jpg","size":"70.73","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Le Drian: Obnova odnosa Francuske i SAD trebat će 'vrijeme i mjere’

 Izlaz iz diplomatske krize između Francuske i SAD-a zbog sporazuma o podmornicama "trebat će vremena i zahtijevat će određene mjere", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u razgovoru sa američkim kolegom Antonyom Blinkenom danas u New Yorku.

Francuska je prošle sedmice saznala da je Australija potpisala ugovor sa Sjedinjenim Državama i Britanijom o tehnologiji podmornica na nuklearni pogon, napuštajući pritom višemilionski ugovor iz 2016. godine u kojem je Canberra pristala kupiti francuske podmornice, prenosi AFP.

Blinkenov sastanak sa Le Drianom uslijedio je dan nakon što su američki predsjednik Joe Biden i francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarali telefonom i dogovorili pokretanje dubljih konsultacija kako bi obnovili povjerenje između ova dva saveznika u NATO-u. Oni su se također dogovorili i da će se sastati u Evropi krajem oktobra.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!