[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/03\/lagumdzija-zaev.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/03\/100x73\/lagumdzija-zaev.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/03\/lagumdzija-zaev.jpeg","size":"77.05","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

LAGUMDŽIJA ZA START: „Doživio je sudbinu svih reformatora, nadam se da je otišao da bi se ponovo vratio“

Nakon što je njegova stranka SDSM izgubila u drugom krugu izbora za gradonačelnika u nekoliko gradova u zemlji, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev podnio je ostavku na mjesto premijera i predsjednika stranke.

Preuzimanje odgovornosti za izborni neuspjeh na ovaj način je slučaj nezabilježen u regionu. Osim što bi ovaj čin Zaeva mnogim političarima u regionu mogao ili trebao poslužiti kao primjer, analitičari i poznavaoci prilika na Balkanu sa velikom zabrinutošću su primili ovu vijest s obzirom da je Zaev pripadao rijetkim progresivnim političarima u ovom dijelu Evrope.

Sličnog mišljenja je Zlatko Lagumdžija, dugogodišnji predsjednik SDP-a i bivši ministar vanjskih poslova BiH.

-Zaev je doživio sudbinu kakvu inače doživljavaju reformatori u ovom regionu. Na svu sreću nije završio tako brutalno i tragično kao što su neki drugi završili, ali ovo što je on radio je bio pokušaj da u nevjerovatnim uslovima, Makedoniju, pa i cijeli region, izvuče iz blata u kojem se nalazi. Iskreno se nadam da je Zoran Zaev otišao da bi se vratio. Povratak Zaeva bi značio veliki napredak za cijeli region. Politika koja se udružila protiv njega je zapravo vrlo nespojiva. Imate građansku, modernu i progresivnu opciju okupljenu oko nezavisnih kandidata, ali se ona nažalost udružila sa najcrnjom desnicom i vratila na političku scenu VMRO DPMNE. To je veliki korak unazad. Naravno, Makedonci odlučuju o svojoj sudbini i ja im želim puno sreće. Pogotovo prijateljima socijaldemokratima – kaže Lagumdžija za portal Startbih.ba.

zoran-zaev-820x394.jpg
Zoran Zaev

 

Prema njegovim riječima, ostavka Zaeva i na premijersku i na stranačku funkciju nakon izbornog poraza je nešto što je prvi put urađeno u regionu.

- Bilo je i do sada nekih primjera, u krajnjem slučaju sam i ja 2014. godine izgubio izbore i povukao se do dana današnjeg sa operativne političke scene. Zaev se povukao na dramatičan i nepoznat način u regionu u zadnjih 30-ak godina. Još jednom ponavljam, iskreno vjerujem da je Zaev otišao da bi se ponovo vratio – kaže Lagumdžija.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!