[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/26\/vjestacka.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/26\/100x73\/vjestacka.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/26\/vjestacka.jpg","size":"109.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Lagumdžija: Vještačka inteligencija treba biti zasnovana na ljudskim pravima

Svjetsko udruženje za vještačku inteligenciju u saradnji s Boston Global Forumom publiciralo je izvještaj pod nazivom "Svjetski lideri i vodeći naučnici na prvom panelu o Međunarodnom sporazumu o vještačkoj inteligenciji".

Nakon usvajanja "Novog društvenog ugovora u doba vještačke inteligencije" Svjetsko udruženje za vještačku inteligenciju (AIWS) s partnerima je počelo  seriju međunarodnih konferencija i aktivnosti na formuliranju Međunarodnog sporazuma o vještačkoj inteligenciji i uspostavi svjetskog Saveza za digitalno upravljanje pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Predsjednik Boston Global Foruma Michael Dukakis otvorio je prvi panel posvećen Međunarodnom sporazumu o vještačkoj inteligenciji.

Na panelu su  izlagali i mentori AIWS-a i koautori "Novog društvenog ugovora o vještačkoj inteligenciji" profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Zlatko Lagumdžija, predsjednica Nizami Ganjavi međunarodnog centra (NGIC) i bivša predsjednica Latvije Varira Vike Freiberga te državni ministar odbrane Japana Yasuhide Nakayama i profesorica Massacusets Institute of Technology (MIT) i direktorica Globalnog sistema za samoodrživi razvoj Nazli Choucri.

Na prvom AIWS panelu Lagumdžija, kao jedan od koautora "Novog društvenog ugovora u doba vještačke inteligencije", član Upravnog odbora AIWS-a i tima za Međunarodni sporazum o vještačkoj inteligenciji, govorio je o razlozima za ubrzanje uspostave multilateralnih struktura, njihovoj misiji i strukturi potrebnoj za  realizaciju i monitoring u toj oblasti.

Njegovo izlaganje je bilo fokusirano na vještačku inteligenciju, zasnovanu na ljudskim pravima, ciljevima i univerzalnim vrijednostima, koja zahtjeva saradnju svih aktera i globalne upravljačke mehanizme o kojima se može puno naučiti koristeći historijske lekcije o razvoju atomske energije.

Jedan od zaključaka je bio da Ajzenhauerovo liderstvo, prije više od šest decenija u uspostavi UN agencije za atomsku energiju, treba biti uzor za formiranje inkluzivne međunarodne organizacije za vještačku inteligenciju, zasnovane na uključivanju svih relevantnih aktera, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ekonomskog fakulteta.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!