[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/29\/6192359305-42ff670846-b.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/29\/100x73\/6192359305-42ff670846-b.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/29\/6192359305-42ff670846-b.jpg","size":"433.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Lagani ljetni ručak: Grčke quesadille sa špinatom, feta sirom, mozzarellom i paradajzom

Iako se tortilje najčešće pripremaju s mesom, još su i bolje s laganim sastojcima poput špinata, paradajza i finih sireva, a tzatziki umak od grčkog jogurta hladi nepce na ljetnim vrućinama.

Sastojci:

  • 8 većih tortilja
  • smrznuti ili svježi špinat
  • pola šoljice sušenog paradajza u maslinovom ulju
  • desetak crnih maslina
  • 2-3 komada mozzarelle
  • 1 šolja mrvljenog feta sira
  • 1 kašika svježeg kopra

Za tzatziki umak

  • grčki jogurt
  • 1 sitno nasjeckani krastavac
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1 kašika soka od limuna + 1 kašika naribane limunove kore
  • so, biber, kopar, 2 kašike maslinova ulja

Priprema:

  1. Za umak pomiješajte sve sastojke, začinite ih po želji te umak ohladite barem 10 minuta.
  2. Peć zagrijte na 200 °C te na lim stavite papir za pečenje. Na tortilju stavite špinat, nasjeckani sušeni paradajz , masline i sireve te poklopite drugom tortiljom.
  3. Ponovite postupak s preostalim tortiljama te ih sve stavite na lim i pecite oko 8-10 minuta. Poslužite s tzatziki umakom i uživajte!

 

(www.net.hr)

Podijelite ovaj članak!