[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/28\/215639127-43aaa66e52-b.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/28\/100x73\/215639127-43aaa66e52-b.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/28\/215639127-43aaa66e52-b.jpg","size":"498.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Danas za ručak: Italijanske kalcone

Sastojci:

Tijesto:

– 500 g brašna
– 1/2 kašičice šećera
– 1 kocka svježeg kvasca
– 0.5 dl ulja
– 2.5 dl vode
– 3/4 kašičice soli

Fil:

– 150 g mljevenog mesa
– 250 g gaude
– 1 glavica crnog luka
– 2 dl salse ili paradajz sosa
– so
– biber
– origano

Priprema:

1. Kvasac razmutite u mlakoj vodi sa pola kašičice šećera.

2. Napravite od brašna vulkan, u stranu zakopajte so, a u sredinu ulijte ulje i vodu sa kvascem.

3. Lagano i kratko miješajte. Tijesto će biti mekano i ako ga duže mjesite počet će se lijepiti za ruke, a dodatkom brašna će postati pretvrdo.

4. Ostavite da se diže. U međuvremenu napravite fil, propržite mljeveno meso sa malo soli i bibera, a zatim u istoj tavi propržite crni luk dok ne omekša. Paradajz sos samo prokuhajte sa malo bibera i origana.

5. Dignuto tijesto podjelite na 2 dijela, od čega se dobiju 2 velika kalcona.

6. Razvaljajte kao pizzu.

7. Premažite salsom ili paradajz sosom, ali u tankom sloju. Debeli sloj češće iscuri.

8. Stavite ostali fil (mljeveno meso, crni luk, sir) na jednu polovinu.

9. Preklopite i krajeve stisnite.

10. Pecite na 180-200C.

Prijatno!

 

www.lepotaizdravlje.rs

Podijelite ovaj članak!