Sastojci:
Tijesto:
– 500 g brašna
– 1/2 kašičice šećera
– 1 kocka svježeg kvasca
– 0.5 dl ulja
– 2.5 dl vode
– 3/4 kašičice soli
Fil:
– 150 g mljevenog mesa
– 250 g gaude
– 1 glavica crnog luka
– 2 dl salse ili paradajz sosa
– so
– biber
– origano
Priprema:
1. Kvasac razmutite u mlakoj vodi sa pola kašičice šećera.
2. Napravite od brašna vulkan, u stranu zakopajte so, a u sredinu ulijte ulje i vodu sa kvascem.
3. Lagano i kratko miješajte. Tijesto će biti mekano i ako ga duže mjesite počet će se lijepiti za ruke, a dodatkom brašna će postati pretvrdo.
4. Ostavite da se diže. U međuvremenu napravite fil, propržite mljeveno meso sa malo soli i bibera, a zatim u istoj tavi propržite crni luk dok ne omekša. Paradajz sos samo prokuhajte sa malo bibera i origana.
5. Dignuto tijesto podjelite na 2 dijela, od čega se dobiju 2 velika kalcona.
6. Razvaljajte kao pizzu.
7. Premažite salsom ili paradajz sosom, ali u tankom sloju. Debeli sloj češće iscuri.
8. Stavite ostali fil (mljeveno meso, crni luk, sir) na jednu polovinu.
9. Preklopite i krajeve stisnite.
10. Pecite na 180-200C.
Prijatno!
www.lepotaizdravlje.rs