[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/16\/biciklo-9.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/16\/100x73\/biciklo-9.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/16\/biciklo-9.jpg","size":"153.19","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

KSB učiniti 'bike friendly' destinacijom, biciklistima osigurati sigurnost u prometu

U Vitezu je u organizaciji Turističke zajednice Kantona Središnja Bosna (KSB) održana radionica vezana za projekt jačanja turističkog sektora kroz osiguravanje pravne regulative uz razvoj biciklističke infrastrukture na području KSB.

Turistička zajednica već dvije godine intenzivno provodi aktivnosti u okviru projekta „Staza stare pruge“, a kako je istaknuo ravnatelj i projekt menadžer Miroslav Matošević, popratni sadržaji važni su kao i izgradnja staze.

- Od iznimne je važnosti i kreiranje dokumenta o cikloturizmu na području Središnje Bosne, kao i svih smjernica, pravila i pravilnika koji bi definirali pravila ponašanja, signalizaciju, ali i sve ono što jednom biciklisti treba, a opet sve s ciljem da Središnja Bosna postane atraktivna cikloturstička destinacija - kazao je Matošević.

Dodao je kako je odličan primjer razvoja cikloturizma Istarska turističke razvojna agencija (IRTA) i Istra, koja slovi za najrazvijeniju bicilkističku destinaciju u Republici Hrvatskoj.

Upravi su gosti iz Istre ovom prigodom prenijeli svoja iskustva. Martin Ćotar iz IRTA-e kazao je kako Središnja Bosna ima enormno velike potencijale za razvoj cikloturizma.

- Cikloturizam je jedan od ključnih segmanata aktivnog turizma. S obzirom da u Središnjoj Bosni postoje inicijative da se cikloturizam razvije na višu razinu, ali da se iskombinira turistički i prometni segment biciklizma, potrebno je razraditi i brojne regulative, pravila i projekte. Problem cikloturizma jeste i u tome što on zadire u prometni segment koji je vrlo kompleksno i zahtjevno pitanje sigurnosti, tu su i zakonski okviri, kao i dio koji se tiče terena, označavanja karti i ostaloga - kazao je Ćotar.

Amra Livnjak, stručna savjetnica za upravno-pravno rješavanje u sektoru turizma i ugostiteljstva Ministarstva gospodarstva KSB, naglasila je da će Ministarstvo dati svaku vrstu pravne i druge stručne pomoći u cilju jačanja Središnje Bosne kao „bike friendly“ destinacije.

Predsjednik Biciklističkog kluba Vitez Marin Nakić naglasio je da je iznimno zadovoljan i sretan što se konačno radi na sigurnosti biciklista, dodavši kako postoji ogroman potencijal kroz turizam, kako za domaće i strane turite, tako i za domicilno stanovništvo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!