[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/05\/konzumerizam-ilustracija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/05\/100x73\/konzumerizam-ilustracija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/05\/konzumerizam-ilustracija.jpg","size":"159.99","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Kriza globalnog lanca nabavke: Očekuje li nas nestašica proizvoda i poskupljenje potrošačke elektronike

Nakon što je pandemija koronavirusa na kratko u potpunosti poremetila proizvodnju i isporuku brojnih proizvoda širom svijeta, situacija se relativno brzo stabilizovala i vratila na staro.

Nakon korone, ove godine problemi su se pojavili i zbog nedostatka brodskih kontejnera, krize u Sueskom kanalu i nestašice čipova, a sada su se pojavili novi problemi koji bi mogli utjecati na globalni lanac nabave u drugoj polovini godine.

Riječ je o velikim poplavama koje su nedavno pogodile Europu i Kinu, a koje su nanijele golemu štetu područjima koja su ključne tačke globalnog transporta i lanca nabave, ali i u kojima nisu bili pošteđeni ni giganti, velike kompanije. Kako su stručnjaci i insideri koji prate globalni lanac nabave otkrili novinarima CNBC-a, ne samo da su poplave uništile i dio željezničkih pruga koje se koriste za dostavu robe i sirovina potrebnih za proizvodnju, već su nastradali i industrijski pogoni, što zasigurno dodatno otežava već "tijesnu" situaciju s globalnim lancem nabavke. 

Oštećene su brojne fabrike, mašine, poplavljena su skladišta, kao i kompanije koje sudjeluju u globalnom lancu nabave, što bi moglo doći na naplatu u drugoj polovini godine, a sve zbog kašnjenja dostave sirovina potrebnih za proizvodnju robe, sasvim je logično, kasnit će proizvodnja ali i distribucija proizvoda.

To bi trebali osjetiti i potrošači, odnosno kupci koji tradicionalno najviše novaca troše tokom Crnog petka i blagdanske šoping sezone u decembru, komentirao je Pawan Joshi, predsjednik softverske kompanije E2open i dodao da možemo očekivati nestašice potrošačke elektronike, namještaja, odjeće, kućanskih aparata itd. 

Zbog takve nestašice, trgovački lanci bi mogli imati manja sniženja, što će krajnji potrošači najviše osjetiti, prenosi CNBC. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!