[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/04\/iss-epa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/04\/100x73\/iss-epa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/04\/iss-epa.jpg","size":"136.16","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Boeing u posljednji trenutak odgodio lansiranje testnog Starlinera

Boeing je u utorak saopštio da odgađa testi let svoje svemirske kapsule Starliner bez ljudske posade na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) zbog problema u pogonskom sistemu, odgađajući ispitivanje važno za kompaniju čiji je prvi pokušaj propao 2019.

Brod je trebao poletjeti iz Cap Canaverala na Floridi u 13.20 sati (19.20 sati po srednjoeuropskom vremenu) pomoću rakete Atlas V koju je konstruisao konzorcij United Launch Alliance.

Dva sata prije lansiranja Boeing je na Twitteru objavio da otkazuje let.

 

 

NASA je u saopštenju rekla da se misija ne otkazuje zbog nepovoljnih vremenskih prilika, već zbog tehničkih poteškoća.

Novi mogući termin za lansiranje je u srijedu u 12:57 sati (16:57 GMT).

Nakon završetka programa Space Shuttle 2011., NASA je posegnula za uslugama Boeinga i SpaceX-a kako se više ne bi trebala koristiti ruskim raketama za let na ISS.

SpaceX je dosad prevezao na ISS barem deset astronauta.

Boeing je kasnio. U decembru 2019. tokom prvog pokusnog leta, pogreška u kompjuterskom programu prouzrokovala je problem u paljenju pogonskih motora kapsule.

Steve Stich, voditelj programa komercijalnih letova NASA-e izrazio je prošle sedmice uvjerenje da će sve dobro proći.

- Starliner je super vozilo, no znamo koliko je to teško, ovo je ispitni let i siguran sam da ćemo nešto naučiti - kazao  je.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!