[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/01\/hyunadi-aerodrom-za-doronove.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/01\/100x73\/hyunadi-aerodrom-za-doronove.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/01\/hyunadi-aerodrom-za-doronove.png","size":"834.96","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Krajem godine se otvara aerodrom za leteće taksije i dronove

Budućnost uveliko kuca na vrata. Autonomni automobili se testiraju diljem planete, i svi njihovi silni kilometri prikaziju izvanredan napredak tehnologije, a sve je i bučnija priča o nečemu što je nekada bilo samo mašta - letećim automobilima.

Britanska vlada je nedavno raspisala javni poziv u kojem su htjeli vidjeti smejr u kojem kompanije razmiščjaju o infrastruktori budućnosti, odnosno kako su zamislili da bi mogao izgledati aerodrom za leteće automobile. U prvom redu misli se na leteće taksije i dronove za prijevoz tereta. 

Na javon pozivu su pobjdeili iz Hyundai i Urban Air Port koji će u Coventryju početi sa izgradnjom aerodroma Air-One za leteće automobile i dronove. Objekat bi trebao bii gotov do novembra, a osim što će prikazati kako će izgledati aerodromi budućnostu, tu će se održavati i demonstracije u kojima će se prikazati napredak ali i mogućnosti korištenja VTOL letjelica za putnički prijevoz.

Prema službenoj objavi Hyundaija, objekat koji će biti izgrađen zauzimat će puno manje mjesta u udnosu na tradiocionalne heliodrom i aerodrome, te će koristiti manje resursa. 

Iz Urban Air Porta kažu kako je ovo samo početak jednog puno većeg i ambicioznijeg projekta u sklopu kojeg  tokom sljedećih pet godina namjeravaju otvoriti 200 aerodroma za VTOL letjelice, u Velikoj Britaniji i inozemstvu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!