[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/19\/tr.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/19\/100x73\/tr.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/19\/tr.png","size":"228.73","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Kraj za jednu od najprofitabilnijih operacija kibernetičkog kriminala

Brojna su mjesta na kojima na internetu možete nabaviti sve što vam je potrebno, a nije po zakonu - to su oružje, droga, ukradeni identiteti, kreditne kartice i slično. Jedna od najpopularnijih i najpoznatijih online prodavnica na kojima su se mogli kupiti podaci o ukradenim bankovinim karticama i identitetima jeste Joker's Stash, koja je pokrenuta 2014. godine, a njen osnivač i administrator i dalje uspješno sakrivaju u internetskim bespućima i nisu dostupni snagama zakona. riječ je jednoj od najprofitabilnijih operacija kibernetičkog kriminala,

Brojna su mjesta na kojima na internetu možete nabaviti sve što vam treba, a nije po zakonu - od droge, oružja, ukradenih identiteta, ukradenih kreditnih kartica itd. Jedna od najpopularnijih i najpoznatijih online trgovina na kojima se mogu kupiti podaci o ukradenim bankovnim karticama i identitetima jest Joker's Stash, koja je pokrenuta 2014. godine, a njezin se osnivač i administrator i dalje uspješno skriva u internetskim bespućima i nije dostupan snagama zakona. Riječ je o jednoj o najprofitabilnijih operacija kibernetičkog kriminala i trgovini koja je tijekom godina ostvarila stotine miliona dolara profita.

No, nakon mnoštvo godina "uspješnog" poslovoanja, Jokeru se sada bliži kraj, te će administrator uskoro staviti ključ u bravi i zatvoriti prodavnicu. Jocker udlazi u zasluženu penziju, piše na stranici, te se još navodi kako će podaci o karticama i korisnicima biti dostupni sve do sredine februara nakon čega će se zauvijek ugasiti. Naglašeno je, kako se ta stranica više nikada neće otvoriti, tako da korisnici ne nasjedaju potencijalnim prevarantima koji bi mogli otvoriti nove forume sa sličnim imenom kako bi pokušali iskoristiti Jockerovo ime za zaradu. 

Da se bliži kraj Jockeru, pokazao je izvještaj Intel 471 kompanije. Prvi veliki problemi počeli su krajem prošle godine kada je osoba koja vodi trgovinu objavila da je oboljela od Covid-19 i da je završila u bolnici. To je bio uzročnik zastoja foruma, popunjavanja zaliha i drugih operacija, navodi Tech Radar.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!