[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/18\/plant-protection-drone-3802183-1280.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/18\/100x73\/plant-protection-drone-3802183-1280.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/18\/plant-protection-drone-3802183-1280.jpg","size":"176.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Britanci će drveće na teško pristupačnim mjestima saditi pomoću dronova

Bespilotne letjelice su odavno realnost, a sada će se koristiti i za sadnju drveća i obnovu šuma na strmim stjenovitim padinama nacionalnog parka Peak District u centralnoj Engleskoj, a sve to će biti u sklopu eksperimentalnog projekta vrijednog pet miliona funti. 

Joe Alsop iz Natural Englanda kaže da se na toj lokaciji do sada nije praktikovala sadnja uz pomoć dronova.

- Projektom će biti obuhvaćeno nekoliko šumskih područja, a planira se sadnja oko 200.000 stabala, koja bi trebala biti dovršena tijekom sljedećih pet godina, rekao je Alsop - kazao je viši upravnik Nacionalnog rezervata Derbyshire Dales.

Najveći broj stabala će se, kao što je i do sada bilo, saditi ručno, dok će se dronovi koristiti na teže pristupačnim mjestima. 

- Vjerojatno ćemo postupak isprobati na različitim lokacijama, a ovakva vrsta sadnje uistinu će biti izazovna, rekao je, dodajući da je korištenje dronova u ovom slučaju "eksperimentalno" te da se još "ne zna u kolikoj će mjeri biti učinkovito- kazao je Alsop.

Podjetio je i to kako su bespilotne letjelice za sadnju drveća korištene u nekim drugim dijelovima Velike Britanije. 

Iz 'Natural England' su potvrdili kako su šume u pomenutom distriktu pogođene gljivičnom infekcijom, te će posaditi one vrste drveća koje su otporne na tu bolest. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!