[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/18\/microsoft-3333264-1280.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/18\/100x73\/microsoft-3333264-1280.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/18\/microsoft-3333264-1280.png","size":"273.99","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Jedna linija koda u Windowsima može uništiti podatke a da se ni ne otovori problematična datoteka

Novootkrivena rana Microsoft Windows 10, moga bi ugroziti sve korisnike ovog operativnog sistema. Da se stvaro radi o ozbiljnom problemu i propustu, najbolje govori činjenica da u Microsoftu već rade na zakrpi koja bi problem riješila ili ublažila. 

Ono što je poznato sada, a to je da je dovoljna samo jedna linija koda kako bi se koruptirao cijeli hard disk na kompjuteru i svi podaci na njemu učinili nedostipnim ili uništenim.

Naime, dovoljna je jedna linija koda kako bi se korumpirao cijeli čvrsti disk na računalu i svi podaci na njemu učinili nedostupnima ili uništenima.

Ono što posebno zabrnjiava jeste to, što se ta linije može sakriti u prečicama u Windowsima, ZIP arhivama ili bilo kojeg drugog vektora, kako bi se izazavalo pojavljivanje grešaka na disku. 

 

 

Ukoliko korisnik pritinse na koruptiranu naredbnu, kornisnik će vidjeti poruku "The file or directory is corrupted and unreadable". Sistem će nakon toga izbaciti cijeli niz poruka koje se tiču korisnika da restartuje svoj kompjuter i popravi problematični dio na disku. Nakon toga, Windows bez problema počne popravljati i zaista popravi, dok u drugim situacijama traži od korisnika da ručno popravi stvar. 

Zbog toga, barem dok Microsoft ne riješi ovaj problem, treba biti dodatno oprezan prilikom preuzimanja bilo kakvih dokumenata s interneta. Jer ovo nije virus koji bi antivirusni programi mogli prepoznati, već greška u samom sistemu Windows, prenosi Bleeping Computer. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!