[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/04\/branislav-tiodorovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/04\/100x73\/branislav-tiodorovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/04\/branislav-tiodorovic.jpg","size":"262.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

"Koronavirus neće prerasti u pandemiju"

Branislav Tiodorović, epidemiolog i univerzitetski profesor u penziji, smatra kako koronavirus neće prerasti u pandemiju i da je stopa smrtnosti manja nego kod SARS-a i novog MERS-a, piše Danas.

On dodaje da je virus izolovan u više zemalja i da očekuje da će se problem uglavnom riješiti sa postojećim lijekovima, a i da će se „naći još bolji“. Prema sadašnjim saznanjima, koronavirus ima karakteristike hiv virusa koji se mijenja prilikom prolaska kroz organizam i zbog čega nije pronađena protivvakcina, ali je situacija u vezi sa njim ipak nešto lakša.

- Pojava korona virusa se neće razviti u pandemiju, koja mora da „zahvati“ dva kontinenta da bi bila proglašena. Nezahvalno je mjeriti opasnost od virusa, ali po dosadašnjoj statistici stopa umiranja od korona virusa je značajno niža nego kod SARS-a ili novog MERS-a. Kod SARSA-a je stopa umiranja iznosila od 15 do 20 odsto, a kod novog MERSA i više od 25 odsto. Stopa oboljevanja od korona virusa je oko četiri odsto, a stopa smrtnosti manja od dva odsto, kaže Tiodorović.

Prema izvještavanju medija, novi oblik korona virusa pojavio se krajem decembra prošle godine na kineskoj pijaci u Vuhanu, gdje se prodaju divlje životinje. U Kini je do juče od ovog virusa umrlo 360 ljudi, a oboljelo oko 16.480. Van Kine je preminula jedna osoba, a u 22 države oboljelo oko stotinu ljudi. Korona virusom je sada zaraženo više ljudi nego virusom SARS-a, kada je 2003. godine u više od 20 zemalja oboljelo oko8.100 ljudi, prenosi Danas.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!