[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-db5fddc1e4d14d6fc5cf5c330e81929f.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/100x73\/l-db5fddc1e4d14d6fc5cf5c330e81929f.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-db5fddc1e4d14d6fc5cf5c330e81929f.jpeg","size":"55.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je u Sarajevu sa generalnim direktorom Direktorata za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Europske unije (DG NEAR) Gertom Janom Koopmanom i šefom Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom.

Konaković je tokom razgovora naglasio da izuzetno cijeni proaktivan pristup Europske komisije prema Bosni i Hercegovini i najavu skorog sastanka Direktorata sa delegacijom BiH.

Naveo je da je od iznimne važnosti održati kontinuitet i usvojiti  pregovarački okvir u ovom mandatu.

Namjera Bosne i Hercegovine je nastaviti u potpunosti usklađivati svoju vanjsku i sigurnosnu politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije.

Osvrnuo se na pozitivne rezultate dosadašnjih političkih napora učinjenih u Bosni i Hercegovini u nastojanjima da se BiH približi standardima europske porodice.

Također,  Konaković je pozdravio usvajanje novog Plana rasta za zapadni Balkan od strane Europske komisije i naglasio da BiH podržava ideju daljnjeg ekonomskog usklađivanja zapadnog Balkana kroz zajedničko jedinstveno tržište sa jedinstvenim tržištem EU jer to nedvojbeno donosi opipljive koristi građanima.

Konaković je još jednom je nagalasio da je jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva BiH regionalna saradnja i održavanje dobrosusjedskih odnosa u okviru procesa proširenja, stabilizacije i pridruživanja, te da je regionalna saradnja shvaćena kao alat za pristupanje EU i da je razvoj zapadnog Balkana kao regije neophodan.

Generalni direktor DG NEAR-a Gert Jan Koopman naglasio je da je otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom istorijska prilika i da je upravo sada odlučujući trenutak za nadogradnju dosadašnjih uspjeha ubrzavanjem reformi i poduzimanjem neophodnih koraka naprijed.

Dodao je da svi politički akteri trebaju raditi konstruktivno ka zajedničkom cilju a to je EU put Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.  

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!