[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/22\/020819zeljko-komsic-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/22\/100x73\/020819zeljko-komsic-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/22\/020819zeljko-komsic-markica.jpg","size":"305.99","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Komšić: Od političke krize gora je praksa nepoštivanja zakona

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da političku krizu u zemlji produciraju oni koji nepoštivanjem zakona i odluka institucija Bosne i Hercegovine žele da vode političke procese u državi.

- To nije moguće nigdje, pa nije ni u Bosni i Hercegovini. Ako bi se ovo što se sada dešava moglo nazvati najvećom krizom, postavlja se pitanje kako bi sutra mogli nazvati stanje u kojemu se politički procesi vode izvan poštivanja zakona i odluka institucija države Bosne i Hercegovine. To je gore od „najveće krize“ - poručio je Komšić u intervjuu za Glas Srpske.

Naglašava da neće dopustiti to da je jedini način da se izađe iz „najveće krize“ mirenje sa tim da se ne poštuju zakoni i odluke institucija države Bosne i Hercegovine.

- Politike koje ispoljavaju takvu aroganciju moraju znati da je prošlo vrijeme kada se zbog mira u kući, odavde iz Sarajeva, bilo spremno da se zanemare i zakoni i interesi države - rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik najavio je daneće glasati za Godišnji nacionalni plan (ANP). Upitan znači li to da će BiH do narednih izbora izvršna i zakonodavna vlast ostati „zakovane“, te da cijela BiH bude „slučaj“ poput Mostara, predsjedavajući je rekao da se nada da "gospodin Dodik neće i dalje žrtvovati svog kandidata za mandatara, samo zato kako bi i dalje bio u prilici da nepoštivanjem zakona i odluka institucija države Bosne i Hercegovine i nepoštivanjem međunarodno preuzetih obaveza, blokira formiranje vlasti".

- Dodik sada nosi taj teret. Do kada će ga nositi to ćemo da vidimo. Sumnjam da on želi da ga se, posebno u Evropskoj uniji, shvati kao glavnog kočničara. Za sada to, na njegovu, pa čak i na moju žalost, jer smo kolege u Predsjedništvu, on jeste - rekao je, između ostalog, Komšić za Glas Srpske.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!