[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/30\/naslovna-dok-glas-javnosti.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/30\/100x73\/naslovna-dok-glas-javnosti.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/30\/naslovna-dok-glas-javnosti.png","size":"948.58","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Start Video

Komentari na društvenoj mreži: Bila sam i alkoholičarka i povremeni plaćenik, 'ta će ona- pisali su

Govor mržnje ustaljena je praksa na društvenim mrežama, pa ma o čemu govorio sadržaj koji se dijeli i na koji se komentariše. Navešćemo primjer dr. Rijad Konjhodžić koji je, nakon što je jedan od bh. portala prenio njegov intervju sa FACE tv ,napadnut mnoštvom negativnih i neprimjerenih komentara koji apsolutno  nikakve veze nemaju sa temom i onim što je doktor pričao.

Ovo je ustaljena pojava u bh. online svijetu, pa tako imamo slučajeva da ispod jednog običnog muzičkog videa započinje neprimjerena diskusija,  vrijeđanje na nacionalnoj osnovi i govor mržnje.

Zašto vrijeđamo u komentarima, da li neko upravlja ljudima koji komentarišu neutemeljeno i anonimno, šta im je cilj, treba li ih prihvatiti- odgovarati,  ignorisati, prijaviti ..?

Vildana Selimbegović, Damir Marjanović, Aida Feraget i Ana Kotur Erkić govore o komentarima na društvenim mrežama.  Bili su i sami mete napada i žrtve negativnih komentara, neargumentovaih komentara, uvreda, govora mrženje, laži, manipulacija, botova. 

Feraget: Sarajevski ljekar je žestoko uvrijedio moje dijete na šta sam reagovala, a onda su uslijedili napadi. Bila sam i alkoholličarka i povremeni plaćenik, 'ta će ona- komentarisali su.

Kotur Erkić: Bila sam ustaška drolja, psovali su, vrijeđali na račun mog izgleda... Dio njih je anoniman- oni koji su najhrabriji i najbrutalniji ali postoje i oni koji su ohrabreni trenutnom političkom situacijom njihovih političkih istomišljenika.

POGLEDAJTE VIDEO:

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!