[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/23\/kolumbija-ivan-duque-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/23\/100x73\/kolumbija-ivan-duque-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/23\/kolumbija-ivan-duque-xinhua.jpg","size":"249.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Kolumbijski predsjednik uporedio Madura sa Slobodanom Miloševićem

Kolumbijski predsjednik uporedio je svog kolegu Nicolasa Madura s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem u diplomatskoj ofanzivi kako bi satjerao u ćošak venecuelanskog socijalistu, upozoravajući da bi učinio "glupu" grešku da napadne svog susjeda koji uživa podršku Sjedinjenih Država.

Ivan Duque iznio je ove komentare u intervjuu za agenciju Associated Press prije putovanja u New York, gdje se očekuje da će osuditi Madura pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda kao nasilnog autokratu.

Duque vjeruje da Maduro nije samo odgovoran za humanitarnu katastrofu u zemlji, već je i sada prijetnja regionalnoj stabilnosti jer pruža sigurno utočište kolumbijskim pobunjenicima.

- Brutalnost Nicolasa Madura uporediva je sa Slobodanom Miloševićem - rekao je Duque, koji je pozvao Međunarodni krivični sud da istraži Madura zbog kršenja ljudskih prava.

Dok je Duque odbio isključiti vojni udar protiv marksističkih pobunjenika za koje se tvrdi da se kriju preko granice, rekao je da bi svaka agresija oružanih snaga Venecuele odmah izazvala regionalni odgovor koji bi mogao uključivati dodatne sankcije i diplomatske akcije.

- Ako namjeravaju da učine nešto tako glupo, znaju kakve će biti posljedice - rekao je Duque.

Duque je pojačao pritisak na Madura posljednjih nekoliko sedmica nakon što je mala skupina disidentskih ljevičarskih pobunjenika odlučila prekinuti s historijskim mirovnim procesom u Kolumbiji i ponovo povesti borbu protiv države, tvrdeći da je vlada učinila izdaju protiv sporazuma kojem je bio cilj da prekinu sukobe koji traju već pet decenija.

U UN-u se očekuje da će mladi kolumbijski vođa optužiti Madura za kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti usvojene nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. jer krije pobunjenike.

Venecuelanski predsjednik više je puta negirao te optužbe, i iako neće prisustvovati ovogodišnjoj Generalnoj skupštini, njegovi izaslanici će vjerovatno podnijeti slične optužbe protiv Duquea, optužujući ga da nije postupio protiv ilegalnih oružanih grupa koje su planirale napade na njegovu vladu iz Kolumbije.

- Kolumbijska oligarhija želi uraditi sve moiguće pripreme kako bi osigurala oružanu agresiju na Venezuelu - izjavio je nedavno ministar komunikacija Jorge Rodriguez.

Rastuće tenzije duž granice imaju potencijalno opasne i širokosežne geopolitičke implikacije koje uključuju interese Rusije, Kine i Sjedinjenih Država.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!