[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/23\/sultan-al-neyadi-in-front-of-the-soyuz-spacecraft-simulator.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/23\/100x73\/sultan-al-neyadi-in-front-of-the-soyuz-spacecraft-simulator.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/23\/sultan-al-neyadi-in-front-of-the-soyuz-spacecraft-simulator.jpg","size":"349.33","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Hazzaa Al Mansoori prvi astronaut iz Emirata

Hazzaa Al Mansoori sprema se da uđe u historiju kao prvi Emiraćanin koji je otišao u svemir.

Ovaj 35-godišnji bivši pilot kreće u misiju ove sedmice do Međunarodne svemirske stanice (ISS) nakon što je izabran od više hiljada prijavljenih.

Rekao je da "živi nemoguće", piše BBC.

Samo su još dvije osobe iz arapskih zemalja - princ Sultan Bin Salman Abdulaziz Al Saud iz Saudijske Arabije i Muhammed Faris iz Sirije - bili u svemiru. Obojica su otišli na ovu ekspediciju 1980-ih godina.

Ovaj događaj se smatra pozitivnim znakom za rastući svemirski sektor u koji UAE ulaže u svojoj zemlji. Ostali planovi ove države uključuju bespilotnu misiju na Mars, s nadom da će se 2021. godine stići na Crvenu planetu u vrijeme 50. godišnjice osnivanja države.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!