[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/woman-586185-1920.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/100x73\/woman-586185-1920.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/woman-586185-1920.jpg","size":"47.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Koliko često treba da perete kosu u skladu sa njenim tipom

Frizer Barney Martin kaže da niko ne bi trebalo da pere kosu svakodnevno. Evo koliko često treba prati koji tip kose.

Masna kosa

Ako imate masnu kožu, vjerovatno vam se i kosa brže masti. Barney savjetuje da kosu u tom slučaju perete svakog drugog dana, a da između toga, ako ima potrebe, operete kosu vodom i eventualno koristite šampon za suho pranje.

Gusta, kovrdžava ili talasasta kosa

Ako vam je kosa gusta, talasasta ili kovrdžava, trebalo bi da je perete svakog trećeg dana. Ukoliko kosu perete češće od toga, ubrzo će postati dehidrirana i suha. Ako ima potrebe, danima kada ne perete kosu možete da je isperete samo vodom, bez šampona.

Također, bilo bi dobro da koristite balzam, kako biste izbjegli isušivanje dlake.

curly-791372-1920.jpg

Tanka kosa

Ne perete li često tanku kosu, izgledat će sljepljeno, ali je ipak dovoljno da to radite svakog drugog dana. Između dva pranja je možete  isperati vodom kako biste uklonili eventualni višak ulja.

Kada trenirate

Čak ni onima koji redovno vježbaju se ne savjetuje da svakodnevno peru kosu, bez obzira na to koliko često treniraju.

Ispiranje vodom nakon treninga i nanošenje malo suhog šampona će osvježiti kosu onim danima kada nije dan za pranje kose. Izuzetak su plivači - frizer savjetuje da kosu obavezno operu nakon plivanja u moru ili bazenu jer je važno da isperu klor ili so iz kose.

woman-1850709-1920.jpg

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!