[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/30\/pod-lupom-press-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/30\/100x73\/pod-lupom-press-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/30\/pod-lupom-press-1.jpg","size":"116.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Čitaj, saznaj

Koalicija "Pod lupom": Zabilježene 1.202 izborne nepravilnosti, skoro polovinu su napravili SNSD i SDA

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ danas je održala konferenciju za medije na kojoj je predstavila Preliminarni izvještaj dugoročnog posmatranja izbornog procesa uoči Opštih/Općih izbora 2022. godine za period od 25.07. do 25.09.2022. koji se odnose na rad izborne administracije i zabilježene izborne nepravilnosti.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom" Vehid Šehić na današnjoj pres konferenciji pozvao je građane da izađu na izbore.

- Svjedoci smo da je na proteklih 4-5 izbora došlo do trgovine biračkih mjesta. Politički subjekti još uvijek nisu shvatili izbore kao jedini način da građani biraju. CIK je reagirao i izrečene su kazne. Bez obzira na sankcije, političke stranke i dalje mijenjaju biračke odbore – upozorio je Šehić.

Kako je navedeno, zabilježene su 1.202 izborne nepravilnosti i 99 različitih propusta u radu.

- Analiza svih prijava pokazuje da se najveći broj prijava odnosi na SNSD (166), SDA (158), SDP (71), HDZ (56) i SDS (26). Na SNSD i SDA otpada skoro polovina svih nepravilnosti - rekao je direktor projekta Koalicija "Pod lupom" Dario Jovanović.Najviše nepravilnosti odnosi se na preuranjenost zabranjenu kampanju prije zvaničnog početka iste.

Zloupotrebe javnih resursa

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ izvijestili su o 384 slučaja zloupotrebe javnih resursa u 67 opština/gradova.  Prijavljeni slučajevi odnose se u najvećem broju na intenziviranje radova na lokalnoj infrastrukturi, te učestale i intenzivirane posjete funkcionera sa viših nivoa vlasti, koji se u pravilu sastaju ili posjećuju one opštine/gradove na čijem su čelu njihove stranačke kolege/ice. Analiza pristiglih prijava pokazuje da se najveći broj slučajeva zloupotrebe javnih resursa odnosi na političke subjekte SNSD (109), SDA (81), HDZ BiH (38), SDP BiH (36) i Stranka za BiH (18).

Za ove izbore zabilježeni su i različiti primjeri uvođenja u prava različitih kategorija i/ili davanja jednokratnih oblika pomoći stanovništvu po različitim osnovama: jednokratne novčane pomoći penzionerima, osobama sa invaliditetom, civilnim žrtvama rata, korisnicima boračke naknade,podjela
paketa osnovnih životnih namirnica, pomoći mladima, a sve sa realizacijom isključivo do 2. oktobra, dana izbora. Isti ili slični primjeri zabilježeni su na nivou oba entiteta u BiH.

- Neprimjeren govor u kampanji 23 općine i grada. Većina se odnosi na izrazito neprimjeren sadržaj na društvenim mrežama, botovi, i lažnih profila. Kupovina glasova i pritisci na birače zabilježeni u 27 slučajeva. Nuđenje novca u zamjenu za glas ili pritisci na zaposlene zabrinjava, dogovori o kupovini glasova su opće prihvaćeni. Ovakve pojave su krivična djela - poručili su iz Koalicije „Pod lupom“.

Zabilježeno je i 65 slučajeva trgovine mjestima u biračkim odborima i to u 36 općina i gradova.

- To se dešava kada politički subjekti nemaju nikakvo djelovanje, nemaju općinske odbore, nemaju službene prostorije, imaju samo po jednog kandidata na listi, niti se planiraju ozbiljno uključiti u izbornu utrku - rečeno je na pres konferenciji.

Izrečene su sankcije za Jablanicu, novčane sankcije za političke subjekte od po 4.000 KM te sankcije za lica 1.000 KM i zabrana rada u programima na period od 4 godine.

Radi informisanja javnosti o izbornim nepravilnostima, Koalicija „Pod lupom“ je pripremila online alat – Mapu izbornih nepravilnosti – koja će javnosti i zainteresovanim stranama dati uvid u tok izbornog procesa u BiH kroz same prijavljene, odnosno zabilježene nepravilnosti. https://mapaizbornihnepravilnosti.podlupom.org/

Iz  Koalicije "Pod lupom" podsjećaju i pozivaju građane i građanke Bosne i Hercegovine da prijave izborne nepravilnosti koje uoče.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!