[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/07\/l-a5b74286d53f89241e6ba87aeb1116f8.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/07\/100x73\/l-a5b74286d53f89241e6ba87aeb1116f8.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/07\/l-a5b74286d53f89241e6ba87aeb1116f8.jpg","size":"64.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Kineski predsjednik Xi Jinping doputovao u posjetu Saudijskoj Arabiji

Predsjednik Xi Jinping doputovao je u srijedu u Saudijsku Arabiju u posjetu koju je Kina pozdravila kao svoju najveću ikada diplomatsku inicijativu u arapskom svijetu, dok Rijad nastoji proširiti globalna savezništva van svog dugogodišnjeg partnerstva sa Zapadom.

Sastanak između globalne ekonomske sile i energetskog diva iz Zaliva dolazi u momentu kada su saudijske veze s Washingtonom zategnute zbog američkih kritika stanja ljudskih prava Rijada i saudijske podrške ograničenju proizvodnje nafte prije izbora u novembru na sredini mandata.

Očekuje se da će princ prestolonasljednik Mohammed bin Salman ponuditi Xiju raskošnu dobrodošlicu, za razliku od skromnog prijema američkog predsjednika Joea Bidena čija je osuda saudijskog de facto vladara bila povod za napeti sastanak u julu.

Xijeva posjeta uključuje direktne razgovore sa saudijskim čelništvom, širi sastanak sa savezom šest država zalivskih arapskih zemalja i samit s arapskim čelnicima koji će biti "epohalna prekretnica u istorijatu razvoja kinesko-arapskih odnosa", saopćio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning.

Peking se nada da će (samit) poslati snažnu poruku o jačanju "jedinstva i saradnje", dodao je Mao.

Saudijskoj Arabiji, frustriranoj onim što vidi kao postupno udaljavanje Washingtona od Bliskog istoka i sporu eroziju njegovih sigurnosnih garancija, Kina nudi priliku za ekonomski dobitak bez napetosti koje su zategnule odnos sa SAD-om.

- Peking ne opterećuje svoje partnere zahtjevima ili političkim očekivanjima i suzdržava se od miješanja u njihove unutrašnje stvari - napisao je saudijski kolumnista Abdulrahman Al-Rashed u saudijskim novinama Asharq Al-Awsat.

Za razliku od Washingtona, Peking je zadržao dobre veze s regionalnim suparnikom Rijada Iranom, još jednim snabdijevačem Kine naftom i pokazao je malo interesa za rješavanje saudijskih političkih ili sigurnosnih problema u regiji.

Rastući kineski uticaj na Bliskom istoku uznemirio je Sjedinjene Države, kojima je azijski div ekonomski suparnik.

Očekuje se da će kineska delegacija ove sedmice potpisati ugovore vrijedne 30 milijardi dolara s Rijadom, javila je saudijska državna novinska agencija SPA, kao i sporazume s drugim arapskim državama.

Kina, najveći svjetski potrošač energije, glavni je trgovinski partner zalivskih proizvođača nafte i plina. Saudijska Arabija njen je najveći dobavljač nafte, a državna kompanija Saudi Aramco ima godišnje ugovore o snabdijevanju sa šest kineskih rafinerija.

Dok su ekonomske veze i dalje ukorijenjene energetskim interesima, bilateralne veze su se proširile zahvaljujući infrastrukturi i tehnologiji Zaliva, u okviru planova za diverzifikaciju koji su dobili na važnosti otkako svijet odustaje od korištenja fosilnih goriva.

Saudijska Arabija i njeni zalivski saveznici saopćli su da će nastaviti širiti partnerstva kako bi služili ekonomskim i sigurnosnim interesima, uprkos američkoj rezerviranosti prema njihovim vezama s Rusijom i Kinom.

Sjedinjene Države, koje su decenijama bile glavni sigurnosni garant Saudijske Arabije i ostale njen glavni odbrambeni dobavljač, izrazile su zabrinutost zbog sve većeg angažmana Kine u osjetljivim infrastrukturnim projektima u Zalivu, prenosi Reuters.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!