[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/25\/kineski-turista.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/25\/100x73\/kineski-turista.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/25\/kineski-turista.jpg","size":"63.81","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Glas javnosti

Kineski bloger je promašio most u Bosni, ali je od jedne djevojčice dobio nezaboravnu lekciju iz istorije (VIDEO)

Filmovi Hajrudina Šibe Krvavca, jednog od najvećih bosanskohercegovačkih filmskih autora, su se gledali u cijelom svijetu. Poznato je da je njegovo ostvarenje „Valter brani Sarajevo“  bio najgledaniji film u Kini, a veliku gledanost je imao i „Most“  snimljen davne 1969. koji je prodat u skoro svim zemljama svijeta.

Upravo inspirisan tim filmom jedan kineski turista i bloger se nedavno, u potrazi za lokacijama na kojima je sniman Most, obreo u Višegradu na Mostu Mehmed-paše Sokolovića.

Iako je film Most zapravo sniman na Mostu Đurđevića Tara, na rijeci Tari, u sjevernoj Crnoj Gori, iz videa nažalost ne možemo zaključiti da li je autor svjestan tog previda. Međutim, ono što se svakako može razumjeti jeste fascinantna lekcija iz istorije gradnje mosta, ali i o ličnosti Mehmet-paše Sokolovića koju je turista dobio od jedne lokalne djevojčice.

Ovom prilikom svakako podsjećamo da je sredinom 2019. godine Filmski centar Sarajevo u baš Pekingu potpisao ugovor o remaku kultnog filma "Most".

Šta je djevojčica rekla o mostu možete poslušati od 06:20.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!