[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/08\/planeta-ekologija.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/08\/100x73\/planeta-ekologija.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/08\/planeta-ekologija.png","size":"204.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Kina pokreće platofrmu za praćenje i kažnjavaje zagađivača okoliša

Ekopolitika je postala najznačajniji segment, jer, upravo borba za ekologiju predstavlja borbu za ljude. Kina planira pokretanje nove informacijske platforme koja će omogućiti ljudima da prate emisije kompanija koje onečišćuju okoliš, kako bi mogli pomoći vlastima da kazne prekršitelje, objavilo je ministarstvo okoliša. 

Ukupno 2.36 miliona tvrdi, industrijskih postrojenja i institucija u Kini ima pravnu obavetu da nabave dozvole za emitiranje onečišćivača kao što je sumporov dioksid ili otpadne vode. 

Kina se mučila sa prikupljanjem informacija koje su im potrebne da bi sistem funkcionisao, te se također suočavala i sa opstrukcijom i davanje lažnih podataka iz nekih kompanija. 

Kako navode iz minisarstva okoliša, nova platforma će omogućiti vlastima i članovima javnosti da nadziru nivo onečišćenja u stvarnom vremenu, te da se provjeravaju podaci o prošlosti kompanije i na taj način utvrdi koja se pravila krše. 

 

Liu Zhiquan, viši službenik u ministarstvu ekologije i okoliša (MEE), rekao je u petak da će poduzeti jače mjere protiv - kompanija koje onečišćuju bez dozvole i s lažnim podacima o emisijama.-

- Za nezakonito ponašanje poput zagađivanja bez dozvole, smišljene su kazne koje će se izricati na dnevnoj bazi, a kojima će se zaustaviti proizvodnja ili zatvoriti tvornica,- kazao je.

Dodao je da će biti kažnjene one kompanije koje budu "izbjegavale nadzor" ili budu kršile propise. 

Kompanije koje budu izbjegavale dijeljenje podataka, biti će još češće izložene pregledima i čestim inspekcijama, kao i one koje već imaju lošu reputaciju kao zagađivaču, kazali su iz ministarstva. 

Tvrtke koje budu izbjegavale podijeliti svoje podatke još će detaljnije biti izložene pregledima i čestim inspekcijama kao i one koje već imaju slabu "društvenu rejting poziciju", reklo je ministarstvo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!