[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/08\/firefighters-1176509-340.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/08\/100x73\/firefighters-1176509-340.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/08\/firefighters-1176509-340.jpg","size":"90.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Google želi gasiti požare dronovima

Sve smo bliže vremenu kada će ljude na raznim poslovima mijenjati roboti ili dronovi, od pilota do poštara. To možda neće biti tokom nekoliko narednih godina, ali zasigurno, neće se čekati niti previše dugo. Bespilotne letjelice će postati i dostavljači pice, a ekipa iz Googlea pokrenula je projekat sa ciljem korištenja bespilotnih letjelica u gašenju požara. 

Nedavno je izašlo u javnost, kako njen odjel koji se bavi istraživanjem klime i energije zatražila od Federalne avio administracije dozvolu za testiranje vatrogasnih dronova. Dozvolu su tražili za testiranje na privatom posjedu u Firebaughu u Kaliforniji, korištenjem bespilotne letjelice HSE-UAV M8A Pro. Taj dron, odnosno ta vrsta drona već se koristi za špricanje hemikalija i pesticida po usjevima tako da se njeni spremnici umjesto hemikalijama mogu napuniti vodom koja bi se ispuštala iznad požarnog područja. 

Naravno, takve informacije su odmah pokrenule "lavinu" glasina o tom projektu Googleovih vatrogasnih dronova, ali na takve dronove neće još izaći u javnost niti će se koristiti, makar na neko vrijeme. 

Obzirom da su požari, naročito u posljednje vrijeme u Australiji, sve češći i žešći, pomoć od dronova bi vrlo dobro došča, naročito ako se uzme u obzir da oni mogu doći i do nepristupačnih mjesta na kojima se požar razvija. Naravno, bespilotne letjelice kakve se danas koriste imaju velika ograničenja - ne mogu nositi puno tereta/vode te je vrijeme zadržavanja u zraku kratko, ali sa budućim napretkom u razvoju istih, vrlo je moguće kako će njihove karakteristike postati sve bolje i bolje. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!