[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/11\/kineska-raketa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/11\/100x73\/kineska-raketa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/11\/kineska-raketa.jpg","size":"34.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Kina planira lansirati još raketa koje će nekontrolisano padati na Zemlju

Kineska raketa Long March 5b koja je tokom vikenda nekonstorlisano pala u Indijski okean, a prije toga dobro prepala i zabrinula svijet, niji ni prva ali ni posljednja koja će to napraviti. 

Kako su potvrdili iz Europske svemirske agencije (ESA), takvih bi događaja moglo biti još u sljedećim godinama.

Peking, kako se tvrdi, planira još barem desetak lansiranja raketa s dijelovima nove svemirske stanice i to do kraja 2022. godine. Barem dva lansiranja obavit će se raketama Long March 5b. 

- Možemo očekivati slične situacije i za sljedeća dva lansiranja, ili koliko ih već bude s raketama Long March 5b -  rekao je bivši astronaut i koordinator za međuagencijsku suradnju u ESA-i, Thomas Reiter dodavši kako to ne bi bilo baš dobro, te na taj način nas je sve upozorio. 

- Svaki put kad budu lansirali novi modul za stanicu, morat ćemo podići pogled i pokušati otkriti gdje će raketa pasti - dodao je Reiter.

Problem je taj, što kineska raketa pada nekontrolisano, pa je prava sreća što je ovaj put pala u Indijski okean, a ne neko područje koje je naseljeno. Ne zna se, hoćemo li biti takve sreće kada se ovo opet desi. 

Vrlo je teško pratiti svemirsko smeće i tačno izračunati gdje će ono pasti. Zbog toga je još problematičnija odluka kineskih vlasti da s drugim svemirskim agencijama ne dijele tehničke podatke o budućim lansiranjima.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!