[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/14\/kina-xi-jinping-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/14\/100x73\/kina-xi-jinping-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/14\/kina-xi-jinping-2.jpg","size":"52.98","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Kina osudila zajedničko saopćenje G7

Kina je osudila u ponedjeljak zajedničko saopćenje čelnika Grupe sedam (G7)  kao teško uplitanje u unutrašnja pitanja zemlje, i zatražila je od Grupe da prestane slati negativnu sliku o Kini.

Čelnici G7 u nedjelju su osudili Kinu zbog kršenja ljudskih prava u većinski muslimanskoj regiji Xinjiang, pozvali su da Hong Kong zadrži visok stepen autonomije i naglasili značaj mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza – krajnje osjetljiva pitanja za Peking.

Kineska ambasada u Londonu saopćila je da je izuzetno nezadovoljna i da se odlučno protivi pominjanu Xinjianga, Hong Konga i Tajvana, jer to pominjanje iskrivljuje činjenice i izlaže "zlobne namjere nekolicine zemalja kao što su Sjedinjene Države“.

Dok pandemija COVID-19 još bjesni i globalna ekonomija posrće, međunarodnoj zajednici potrebno je jedinstvo i saradnja svih zemalja a ne "elitna“ politika moći koja sije podjele, dodaje ambasada.

Kina je miroljubiva zemlja koja se zalaže za saradnju, ali također ima svoje crvene linije, navodi se u saopćenju.

- U kineska unutrašnja pitanja ne smije se uplitati, kineski ugled ne smije se ocrniti i kineski interesi ne smiju se kršiti. Odlučno ćemo braniti naš nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese, i odlučno ćemo uzvratiti na sve vrste nepravdi i udaraca protiv Kine - dodaje ambasada.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele Kuće Jake Sullivan izjavio je da je jučerašnje saopćenje G7 značajan korak naprijed za grupu, dok su se njeni čelnici "okupili oko potrebe da se suprotstave i natječu s Kinom u pitanjima od očuvanja demokratije do tehnološke utrke“.

Kineska ambasada saopćila je da G7 treba učiniti više na promoviranju međunarodne saradnje umjesto da vještački stvara konfrontacije i podjele.

- Tražimo od Sjedinjenih Država i ostalih članica G7 da poštuju činjenice, da razumiju situaciju, prestanu ocrnjavati Kinu, prestanu se miješati u njena unutrašnja pitanja i prestanu škoditi kineskim interesima – navodi se u saopćenju.         

Ambasada je također saopćila da se traganje za korijenima pandemije COVID-19 ne bi trebalo politizirati, nakon što je G7 zatražila u istom saopćenju punu i opširnu istragu porijekla koronavirusa u Kini.         

Zajednička ekspertska grupa za koronavirus Kine i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) provela je nezavisnu istragu i slijedila je procedure WHO, dodaje ambasada.         

- Političari u Sjedinjenim Državama i u drugim zemljama ignorišu činjenice i nauku, otvoreno negirajući i dovodeći u pitanje izvještaj zajedničke ekspertske grupe, i upućuju nerazumne optužbe protiv Kine – zaključila je kineska ambasada u saopćenju, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!