[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/27\/download.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/27\/100x73\/download.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/27\/download.jpg","size":"86.91","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Kina ispred Europe i SAD-a: Vodeća zemlja po pitanju umjetne inteligencije

EU kasni u razvoju i korištenju umjetne inteligencije, području u kojem su SAD predvodnik, dok Kina izuzetno brzo napreduje, pokazuje to izvještaj američkog think tanka. 

Istraživanje koje je sprovela  Udruženje za informacijsku tehnologiju i inovacije iz Washington D. C. a koje je objavljeno u ponedjeljak, usporedilo je stiuaciju u tim regijama na osnovu 30 parametara, uključujući i ljudski talent, istraživanja i komercijalni razvoj te ulaganja u materijal i softver. 

SAD su predvodnik na tom području, pokazuje izvještaje koji se temelje na podacima za 2020. godinu sa rezultatom od 44.6 bodova od ukupno 100. 

Predvodnik su u ključnim područjima kao što su ulaganja u startupove i financiranje istraživanja i razvoja. 

Odmah iza SAD-a je Kina koja je napredovala u nekoliko područja i ima 32 boda. 

EU prikupila je samo 23.3 boda jer zaostaje kada je riječ o rizičnom kapitalu i kapitalnim ulaganjima, ali bolje stoji kada je riječ o objavi znanstvenih članaka. 

- Kineska vlada proglasila je umjetnu inteligenciju apsolutnim prioritetom i rezultati su vidljivi - rekao je Daniel Castro, direktor Centra za podatke inovacije pri tom think tanku, i glavni autor izvještaja.

- Sjedinjene Države i Europska unija moraju obratiti pažnju na ono što čini Kina i na to odgovoriti, jer zemlje koje razvijaju i koriste umjetnu inteligenciju oblikovat će svoju budućnost i značajno poboljšati svoju privrednu konkurentnost, dok oni koji zaostaju riskiraju gubitak konkurentnosti u ključnim industrijama - naglasio je.

Kina je objavila 24.929 znanstvenih članaka o umjetnoj inteligenciji 2018., po najnovijim podacima, dok ih je u Europskoj uniji objavljeno 20.418, a u Sjedinjenim Državama 16.233, pokazuje izvještaj.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!