[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/27\/untitled_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/27\/100x73\/untitled_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/27\/untitled_1.jpg","size":"332.82","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

KCUS će jedini u regiji imati aparat za intraoperativno zračenje

U cilju pružanja što bolje usluge onkološkim pacijentima, menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) razmatra kupovinu aparata za intraoperativno zračenje onkoloških pacijenata.

- U regionu nijedan onkološki centar ne posjeduje taj aparat. Sa ovim aparatom i nedavno nabavljenim linearnim akceleratorom KCUS će biti u vrhu sa najboljim svjetskim onkološkim centrima - rekla je generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović.

KCUS posjeduje onkološku operacionu salu koja zadovoljava standarde zaštite od zračenja i aparat bi trebao biti smješten u tu salu.

Prema riječima šefa Klinike za onkologiju KCUS prof. dr. Semira Bešlije, intraoperativna radioterapija je unaprijeđena radioterapija koja se primjenjuje tokom operacije kancera. Njen cilj je da omogući direktno zračenje u zoni kancera (sami tumor), čuvajući zdravo okolno tkivo.

Osnovne prednosti ove tehnologije su: čuvanje zdravog tkiva (precizna doza dozvoljava koncentrirano zračenje samo na sijelo tumora. Vitalni organi kao što su srce i pluća mogu biti zaštićeni u cjelosti), smanjenje vrijemena tretmana (cijela procedura traje nakoliko minuta u usporedbi sa nedjeljama, koliko traje zračenje klasičnim pristupom), ordiniranje "boost-a" (ova alternativa smanjuje broj komplikacija kao i incidencu ponovnog pojavljivanja bolesti, te obezbjeđenje maksimalnog efekta (koncentrirana doza zračenja na sijelo tumora ili mjesto nakon njegovog otklanjanja pomaže u uništenju rezidualnih tumorskih stanica).

Intraoperativna radioterapija ima etablirano mjesto u tretmanu ranih stadija karcinoma dojke, pankreasa, rektuma te prilikom zračenja ranih stadija sarkoma mekih tkiva i tumora glave i vrata.

Procedura podrazumijeva samo jednu dozu zračenja u toku operacije, što predstavlja izuzetan benefit za bolesnika, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

Podijelite ovaj članak!