[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/esad-kanlic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/100x73\/esad-kanlic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/esad-kanlic.jpg","size":"61.88","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Kanlić: Budžet BPK-a Goražde socijalnog karaktera

Budžet Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde za ovu godinu u iznosu od 39.919.000 KM je socijalnog karaktera i njegova realizacija zavisit će od ostvarenja prihoda posebno od PDV-a, a podatak da su u januaru ove godine prihodi bili manji za 16 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, nije optimističan - ističe ministar za finansije BPK-a Goražde Esad Kanlić.

Po njegovim riječima, ukoliko se nastavi ovaj trend smanjenja u narednom periodu, trošenje budžeta će se morati maksimalno ograničiti.

-Budžet je planiran na način da se obezbijedi izmirenje zakonskih obaveza u dijelu plaća, materijalnih troškova, socijalnih davanja, kao i onih za boračku populaciju, pri čemu mislim na egzistencijalnu naknadu. Ostavili smo aktivne kodove za Covid u slučaju da se desi zakon Covid 2, u smislu da možemo obezbijediti dodatna sredstva - kazao je Kanlić.

Dodao je da su, iako je budžet socijalni, u budžetu planirana određena sredstva za kapitalne projekte.

- To su projekti od značaja za BPK i lokalne zajednice u njegovom sastavu, ali će i oni zavisiti od ostvarenja prihoda i doznačavanja sredstava iz budžeta FBiH. U odnosu na prethodne, u ovoj godini očekujemo da će ta podrška biti značajna kako kroz grant sredstva tako i kroz podršku projektima iz ovog dijela BiH, kao i u saniranju posljedica uzrokovanih pandemijom - naveo je Kanlić.

Pojasnio je da je skoro sedam miliona KM u budžetu planirano kroz podršku viših nivoa od čega četiri miliona u vidu granta.

- Zaista smo okrenuti višim nivoima od kojih zavisimo, posebno naši privrednici, obrtnici i sve ostale grane i ta dodatna tri miliona koja očekujemo ići će za podršku njima u saniranju posljedica pandemije jer su oni najviše pogođeni. U svakom slučaju, budžet BPK Goražde je koliko toliko realan. Ministarstvo za finansije će prateći ostvarenje prihoda, aktivnije raditi na održavanju tekuće likvidnosti tokom 2021. - naglasio je ministar za finansije BPK Goražde.  

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!