[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/l-8cfed508d2ca481e88d4d6f5b21eb3df.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/100x73\/l-8cfed508d2ca481e88d4d6f5b21eb3df.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/l-8cfed508d2ca481e88d4d6f5b21eb3df.jpeg","size":"77.40","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Kadić: Nema operacija na UKC Tuzla, SDA kadar uništavaju UKC

Na Univerzitskom kliničkom centru Tuzla ukinut je redovni program operacija. Tim povodom reagirao je Jasmin Kadić, predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u Tuzlanskom kantonu. 

- Već mjesecima upozoravamo da kadrovi SDA uništavaju UKC Tuzla, zbog čega su životi onkoloških ali i svih drugih teško oboljelih pacijenata na ivici. Najnoviji primjer je ugrožavanje operativnog programa na UKC Tuzla, te se posljednjih dana operacije vrše samo najhitnijim slučajevima. Uređaj za anesteziju nije u funkciji jer nisu obnovili njegovu verifikaciju. Prema dostupnim informacijama sa UKC Tuzla, opremu za operiranje imaju još samo za nekoliko dana - istakao je Kadić.

Naglasio je da je nedopustivo da rukovodstvo ove zdravstvene ustanove nije na vrijeme poduzelo potrebne radnje niti upozorilo javnost na situaciju, što implicira da su im fotelje i uhodane šeme na osnovu kojih ostvaruju lične i stranačke interese, važniji od pacijenata bez obzira na Hipokratovu zakletvu.

- Podsjećamo i da smo u nekoliko navrata upozoravali da su ingerencije Vlade FBiH, koja je po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti dužna imenovati organe uprave kliničkih centara, nezakonito prebačene na kantonalni nivo. O tome će u narednim danima odlučivati Ustavni sud. Pozivamo tužilaštva da ispitaju sukob interesa imenovanih rukovodilaca i njihov nesavjestan rad u UKC-u Tuzla - poručio je Kadić, saopćeno je iz Odjeljanja za odnose s javnošću Naše stranke. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!