[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/15\/lebdenje.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/15\/100x73\/lebdenje.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/15\/lebdenje.png","size":"566.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Još jedno tehnološko čudo: Naučnici uspjeli otkriti tehnologiju zamišljenu u filmu "Povratak u budućnost"

Naučnici sa Univerziteta u Pennsylvaniji osmislili su i stovrili prototip tehnologije koja omogućava objektima da lebde pomoću energije svjetla. Da, zvuči nevjerovatno ali je tako. Tehnologija na prvu podsjeća na hoverboards, odnosno na skejtbordove koi lebde i koji podsjećaju na one iz filma Povratak u budućnost.

Iako je vrlo teško zamisliti da svjetlo može pomicati bilo kakav objekt, naučnici su dokazali da je to moguće pomoću LED lampica koje su stavili u vakuum te koncetrisali njihovu energiju prema dva plastičma komadića. Taj lagani komadić plastike uspio je lebdje iznad površine i krerati se po vakuumskoj komori. 

Rezultati istraživanja iznenadili su i naučnike, a da njihova tehnologija obećava pokazuje i činjenica da se za nju zainteresovala i NASA.

Naučnici koj isu radili na ovom istraživnaju i eksperimentu, smatraju kako bi njihova tehnologija, najbolju primjenu mogla imati u svemiru, što bi NASA-u učinilo priordnim partnerom.  NASA-u tehnologija lebdenja posebno zanima u kontekstu istraživanja Marsa na kojem vladaju drugačiji gravitacioni i atmosferski uslovi nego na Zemlji. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!