[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/15\/google-2356343-1280.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/15\/100x73\/google-2356343-1280.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/15\/google-2356343-1280.jpg","size":"36.37","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Google plaća 76 miliona dolara francuskim medijma zbog autorskog prava

Google je pristao u svega tri godine isplatiti 76 miliona dolara grupi francuskih medija, nakon dugogodišnjeg sukoba oko autorskih prava, pokazuju dokumenti u posjedu agencije Reuters. 

Dva dokumenta, uključuju okvir dogovora u kojem stoji da je Google spreman platiti 22 miliona dolara godišnje grupi 121 nacionalnih i lokalnih francuskih medija, nakon što će sa njima pojedinačno potpisati sporazume. 

U drugom dokumentu jeste nagodba u kojoj je Google pristao platiti 10 miliona dolara istoj grupi medija u zamjenu za odustajanje od svih sadašnjih i budućih tužbi zbog autorskog prava u roku od iduće tri godine, koliko i traje dogovor. 

Dogovor je postignut jer je Francuska izglasala novi zakon o autorskom pravu u sklopu šireg zakona EU, o tzv. "komšijskim pravima". 

Mjera primorava Google i druge velike internetske platforme da u pregovorima s medijima dogovore plaćanje sadržaja koje koriste za svoje informacijske usluge online, javlja Reuters.

Dio medija koji nije "zahvaćen" dogovorom je osudio ovaj čin, smatrajući kako je ovo bio tajni dogovor na štetu ostalih medija. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!