[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/eskplozija-starship.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/100x73\/eskplozija-starship.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/eskplozija-starship.png","size":"486.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Još jedan uspjeh za Muska

Testni let prototipa rakete Starship, kojom Elon Musk planira putovati do Mjeseca, pa čak i do Marsa, proveden je tačno onako kako je bio i planiran. Naime, raketa je poletjela sa lansirne rampe u Boca Chica u Teksasu, dosegla je zadanu visinu i onda se savršeno spustila. Time je SpaceX postigao ono što je i ciljao - odraditi test i napraviti prvo okomito spuštanje rakete Starship.

Veselje zbog velikog uspjeha je trajalo tek nekoliko sekundi, jer, čim je dotakla mjesto slijetanja, raketa je počela da se naginje na jednu stranu, osam minuta kasnije, ona je spektakularno eksplodirala.

Ovo je treći put kako je raketa Starship nestala u velikoj eksploziji, nakon jednog uspješnog testa. 

Ono što je svakako zanimljivo, jeste to da je na stranici SpaceX, prijenos uživo koji je trajao prekinut u onom trenutku kada je raketa uspješno sletila. No ipak, obožavaoci su uspjeli uhvatiti trenutak eksplozije uz pomoć nekih njihovih "kanala".

U videu možete vidjeti kako se sve to odvijalo:

Musk je ovaj uspješno-neuspješni test prototipa rakete Starshipa okarakterisao i prokomentarisao na twitteru rečenimo "RIP SN10, časno otpuštanje". 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!