[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/03\/l-ff1784e4f636d2cddbc5b75e1160866f.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/03\/100x73\/l-ff1784e4f636d2cddbc5b75e1160866f.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/03\/l-ff1784e4f636d2cddbc5b75e1160866f.jpg","size":"45.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Ji Ping: Sjedinjene Države bi trebale odustati od bilo kakvog pokušaja igranja na 'tajvansku kartu'

Proteklih nekoliko dana Kina je kroz različite kanale i na različitim nivoima jasno izrazila svoje oštro protivljenje, kako u Pekingu tako i u Washingtonu, posjeti predsjedavajuće američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu, naveo je u svojoj izjavi kineski ambasador u BiH, Ji Ping. 

Uvečer 28. jula, predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping razgovarao je telefonom sa američkim predsjednikom Bidenom. Predsjednik Xi je naglasio da bi pristup i definiranje odnosa Kine i SAD-a u smislu strateškog nadmetanja i gledanje na Kinu kao primarnog rivala i najozbiljniji dugoročni izazov, bilo pogrešno percipiranje odnosa Kine i SAD-a i pogrešno tumačenje razvoja Kine, te bi doveo u zabludu narod dvije zemlje, kao i međunarodnu zajednicu.

Dvije strane treba da održavaju komunikaciju na svim nivoima i dobro iskoriste postojeće kanale za unapređenje bilateralne saradnje. On je elaborirao principijelni stav Kine o tajvanskom pitanju i naglasio da su historijski detalji tajvanskog pitanja kristalno jasni, kao i činjenica i status quo da obje strane Tajvanskog moreuza pripadaju jednoj te istoj Kini.

Tri zajednička kinesko-američka kominikea uobličavaju političke obaveze koje su preuzele dvije strane, a princip jedne Kine je politički temelj za odnose Kine i SAD-a.

Predsjednik Biden je ponovio da se politika SAD-a jedne Kine nije promijenila i da se neće promijeniti, te da SAD ne podržava "nezavisnost Tajvana".

Međutim, Pelosi je jučer posjetila Tajvan. Pelosi je lider u američkom Kongresu, kao treća najbitnija ličnost u američkoj administraciji, leti američkim vojnim avionima, i to nipošto nije neka nezvanična posjeta.

Njena poseta i aktivnosti na Tajvanu, u bilo kom obliku i iz bilo kog razloga, velika su politička provokacija u cilju unapređenja zvanične saradnje SAD-a sa Tajvanom, navodi ambasador Ji Ping.

Princip jedne Kine je univerzalno priznata osnovna norma u međunarodnim odnosima i zajedničko razumijevanje međunarodne zajednice. Na osnovu principa jedne Kine, Kina je uspostavila diplomatske veze sa SAD i 180 drugih zemalja, uključujući našu prijateljsku državu Bosnu i Hercegovinu.

Posljednjih godina, SAD su tvrdile da su posvećene politici jedne Kine, ali u djelilma SAD su slijedile strategiju korištenja Tajvana da obuzdaju Kinu. I na osnovu ove strategije, SAD su izvršile namjerne provokacije protiv Kine po pitanju Tajvana.

Pomjerao se okvir na kineskim crvenim linijama, povlačio se, pa čak i zamagljivao i izdubljivao princip jedne Kine. Ona je u svoju karakterizaciju politike jedne Kine ubacila takozvani “Zakon o odnosima sa Tajvanom” i “Šest uvjeravanja”, koji su jednostrano izmišljeni i nikada nisu bili priznati i kojima se Kina oštro protivila.

Sjedinjene Američke Države su se također ponašale protivno onome na šta su se obavezale, a to je održavanje nezvaničnih veza s regijom Tajvan. SAD je nadogradio svoj nivo kontakata s Tajvanom i stalno povećava prodaju oružja Tajvanu.

Odlučno čuvanje suvereniteta, sigurnosti i teritorijalnog integriteta Kine čvrsta je volja više od 1,4 milijarde Kineza.

Postizanje potpunog ponovnog ujedinjenja domovine je zajednička težnja svih Kineza. I SAD bi trebalo da odustanu od bilo kakvog pokušaja igranja na “tajvansku kartu” i da se striktno pridržavaju principa jedne Kine i tri zajednička saopćenja kako riječima i djelima, tako i slovom.

U današnjem svijetu, turbulencije i transformacije rastu, a deficiti u razvoju i sigurnosti su veliki. Suočeni sa svijetom promjena i nereda, međunarodna zajednica i ljudi širom svijeta očekuju da Kina i SAD preuzmu vodeću ulogu u održavanju svjetskog mira i sigurnosti i u promoviranju globalnog razvoja i prosperiteta. To je odgovornost Kine i SAD-a kao dvije velike zemlje, naglasio je u svojoj izjavi kineski ambasador u Bosni i Hercegovini, Ji Ping.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!