Tradicionalni sir iz mijeha od neobranog mlijeka koji se proizvodi u tipu kravljeg, ovčijeg i kozijeg, ili miješanjem ove tri vrste mlijeka, a sazrijeva u mješinama od ovčije kože. To je genijalan sistem za čuvanje i transport lako kvarljivog prehrambenog proizvoda.
Sir iz mijeha ima specifične organoleptičke karakteristike. Sir ima miris mijeha u kojem je zrio i pašnjaka na kojem je životinja preživala; ne može se mjeriti ni sa jednim poznatim mirisom, koncentrisan je i opojan, zatiče čulo mirisa iznenada, jer se ne očekuje tako snažan miris. Sir iz mijeha nije moguće proizvoditi industrijski, a u 2006. je postao prisutan na međunarodnoj Slow Food sceni te nastavlja biti svijetli primjer regije Hercegovine gdje se proizvodi od strane lokalnih porodičnih firmi.
Sir je dobitnik nagrada na sajmu Slow Food u Italiji. Zbog specifičnosti njegove izrade i sezonalnosti mlijeka ovaca i koza, njegova dostupnost u ovim varijantama je ograničena na period ljeta i jeseni, dok se kravlji sir može nabaviti u bilo koje doba godine. Zavisno od veličine ovce od koje se pravi mijeh, mogu se dobiti oblici koji idu od 30 do 70 kg. Od 7 l mlijeka se dobije skoro 1kg sira. Da bi se dobilo 10- 12 kg sazrelog proizvoda potrebno je barem 100 l mlijeka. Ovčije mlijeko je mlijeko od autohtone ovce pramenke, dok je kravlje mlijeko dobiveno od dvije autohtone pasmine krava: buše i gatačke.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.